Σάββατο 15 Μαΐου 2010

1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης- Και όμως τα παιδιά μας είναι καλύτερα από εμάς.




Σκέψεις των εκπαιδευτικών του 1ο Δημοτικού Νεάπολης, από την συνάντησή μας.
Την Τρίτη 4 Μαΐου 2010 επισκεφτήκαμε τη 'Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών" του Δήμου Νεάπολης για να συναντηθούμε με τη συγγραφέα Έλενα
Αρτζανίδου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το βιβλίο της "Η πόλη του βασιλιά" και λύθηκαν οι απορίες για το πώς και γιατί "γράφει " ένας συγγραφέας.
Eλπίζω αυτή να ήταν η πρώτη από τις πολλές τέτοιες συνευρέσεις με συγγραφείς - και όχι μόνο- που θα έχετε στη ζωή σας. Οι άνθρωποι αυτοί με την πένα τους μας ταξιδεύουν , μας χαρίζουν ατέλειωτες ώρες ονειροπόλησης αλλά και προβληματισμού, βρίσκονται χωρίς να το θέλουν πάντα "κοντά" μας, όταν τους χρειαζόμαστε, μέσα από τα βιβλία τους, ακούν τα μυστικά μας, βλέπουν το δάκρυ ή το γέλιο μας, είναι δίπλα μας για να γαληνεύουν την ψυχή μας.
"Όταν ήμουν παιδί , στο χωριό μου, έβλεπα τα σύννεφα στον ουρανό και έπλεκα ιστορίες με το μυαλό. Στην πόλη τώρα πια χάθηκαν τα σύννεφα, δε βλέπουμε τον ουρανό κι έτσι άρχισα να γράφω τις ιστορίες μου σε χαρτί " , είπε κάποια στιγμή η συγγραφέας. Αναζητήστε τις ιστορίες που κρύβετε κι εσείς , όχι στα σύννεφα, αλλά στον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Αυτά ήταν τα λόγια που μου έστειλαν μέρες μετά την εκδήλωση. Ο διάλογος ανάμεσα σε σαράντα παιδιά ΣΤ΄τάξης ήταν εξαιρετικός. Προβληματισμοί αλλά και απόψεις που για μια ακόμη φορά μου έδωσαν δύναμη και πίστη πως αυτός ο τόπος έχει ανθρώπινο δυναμικό που και όνειρα αλλά και ευθύνη διαθέτει, αυτό εισέπραξα από αυτά τα νεανικά πρόσωπα.
Με αφορμή το βιβλίο μου, "Η πόλη του βασιλιά", τα παιδιά ετοιμάστηκαν καιρό με τις δυο δασκάλες τους, που απέδειξαν πως όταν ο εκπαιδευτικός ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά τη λογοτεχνία επιτυγχάνει πράγματα που δύσκολα άλλα μέσα καταφέρνουν. Πρώτα από όλα ήρεμους συνομιλητές με απορίες αλλά και θέσεις.
Σε ένα σημείο της μακράς συζήτησης με τα παιδιά διατύπωσα και εγώ με τη σειρά μου την ερώτηση: Με ποιόν ήρωα του αφηγήματος ταυτιστήκατε και ποιον θα θέλατε κοντά σας;
Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας απάντησε: Με τον στρατηγό Καλέα, γιατί είναι δίκαιος, τίμιος και τον διέκρινε μια σοφία...
Τα παιδιά μας αντιστέκονται στα σκουπίδια όταν έχουν δίπλα τους την οικογένεια και κοντά το σχολείο να τους δείχνει δρόμους και να τους υποστηρίζει στις επιλογές τους, αυτό μου έδειξε αυτή η ομάδα.
Παιδιά μου σας ευχαριστώ όπως και τις δασκάλες σας, προσωπικά την Ελένη Μπούσια που διοργάνωσε όλη αυτή την εκδήλωση. Ελπίζω δίπλα σε όλα να κρατήσετε και την αγάπη σας για τα βιβλία και πάντα όπως και τώρα να αναρωτιέστε και να αναζητάτε αυτό που σας ταιριάζει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου