Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Mυστικά και ψέματα, στη Βιβλιοθήκη Νεάπολης,Εφημερίδα Karfitsa, Free press Θεσσαλονίκη.
Η παρουσίαση του βιβλίο μου, έγινε από τα παιδιά της Δ΄τάξης 2ου Νεάπολης, και την εκπαιδευτικό Ελένη Μούσια.
Τα παιδιά ως μικροί δημοσιογράφοι με τα ερωτήματά τους με έφεραν αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, ενώ υποχρέωσαν το δημοσιογράφο Γ.Κεσσόπουλο, να παραδεχθεί πως τα δικά του ερωτήματα δεν ήταν απαραίτητο να ακουστούν.
Κρατώ ερωτήματα όπως:
-Τελικά πρέπει να έχουμε μυστικά;
-Και τα μυστικά που οδηγούν σε ψέματα;
-Εσείς μας παρακολουθείτε και ξέρετε τα μυστικά μας;
-Γιατί επελέξατε να βάλετε στην ομάδα μια σκουρόχρωμη από την Αλεξανδρούπολη και έναν άσπρο από την Αφρική;
Οι εντυπώσεις από τη συνάντηση μας είναι θετικές και συγκινητικές. Ο τρόπος εργασίας και η επαφή των μαθητών με το βιβλίο, που επέλεξε η κ. Μπούσια, έγινε συστηματικά. Η ενασχόληση τους, η προσέγγιση, η εμπλοκή επίσης σε αυτή τη δράση της τεχνολογίας, η δυνατότητα που τους παραχώρησε οδήγησαν την ομάδα να έχει θέση, άποψη και πρόταση που μας την παρουσίασαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Περισσότερα από όσα μας παρουσίασαν θα έχουμε όταν θα αναρτήσουν ως τάξη το υλικό τους στο Wiki.
Eυχαριστώ, όλα τα παιδιά, αλλά και όλους τους γονείς που ήταν κοντά μας.
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Η φιλαναγνωσία στη Θεσσαλονίκη.
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα ένα, «ένα βιβλίο».
Μια φορά και έναν καιρό, γεννήθηκε ένα ένα ένα… Nα δεις, τι ήταν!
-Α! ναι- ένα τεράστιο, μεγάλο, χαρούμενο βιβλίο.
Από την πρώτη του σελίδα οι λέξεις πλούσιες και ζωντανές αναβόσβηναν μπρος στα μάτια των αναγνωστών και τρύπωναν στην καρδιά τους, ζέσταιναν την ψυχή τους και μιλούσαν στο μυαλό με τις φωνές τους,
«Σ’αγαπώ, εσένα, εμένα, ζωή».
Και όσο προχωρούσαν οι σελίδες οι λέξεις περίσσευαν, αλλά και οι εικόνες δεν πήγαιναν παραπίσω. Χρώματα, ήρωες, σύννεφα και δράκοι σημάδευαν και χτυπούσαν με το βέλος τους την καρδιά του αναγνώστη και του ομόρφαιναν τη μέρα, του άλλαζαν τη διάθεση και του προσφέρανε το κέφι για ταξίδι σε άγνωστους τόπους.
Από εκείνη τη μέρα παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, συγγραφείς και εικονογράφοι, ενθουσιασμένοι όλο και περισσότερο το πλησίαζαν, το αγκάλιαζαν, μέχρι που αποφάσισαν και το προσκάλεσαν να ζήσει μόνιμα κοντά τους στο δικό τους σπιτικό στο,
«Σπίτι της φιλαναγνωσίας».
-Καλώς μας ήρθες φίλε, του φώναξαν όλοι μαζί από την πρώτη μέρα.
-Καλώς σας βρίσκω, αλλά εγώ ήμουν πάντα εδώ κοντά σας…,τους απάντησε και έτρεξε στην αγκαλιά τους.
Κείμενο: Έλενα Αρτζανίδου, Εικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου
*Με αυτό το κείμενο μου και την υπέροχη φιγούρα της Κατερίνας Χρυσοχόου, καλωσορίζουμε τους 252 εκπαιδευτικούς Α΄και Β΄τάξεων, των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων Αν. Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να υποστηρίξουν τη Λογοτεχνία στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας. Έχω την χαρά ως υπεύθυνη φιλαναγνωσίας της Αν. Θεσσαλονίκης να ανακοινώσω πως τα σεμινάρια μας θα ξεκινήσουν από 29/11 και θα ολοκληρωθούν, ο πρώτος κύκλος, 20/12/2010 ενώ με τη νέα χρονιά ακολοθούν τρεις ακόμη κύκλοι. Μαζί και ο Σάκης Σερέφας Συγγραφέας- Υπεύθυνος φιλαναγνωσίας στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκ/σης.
Το 1ο σεμινάριο υλοποιήθηκε στη Βέροια ύστερα από κάλεσμα του Σχολικού Συμβούλου κ. Καιλάρη και σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, εκεί πρωτοπαρουσίασα τις δράσεις που αφορούν την έναρξη και δόθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που προτείνω.
Περισσότερα με την ολοκλήρωση της α΄φάσης.