Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πως έγινε ιστορία "Ο Άγης ο Μαθημάγος".

Κάθε βιβλίο και μια ιστορία
 Πριν δυο χρόνια μέσα στο "Βιβλία και Βιβλιοφιλία" που στήσαμε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ξεκίνησε η ιδέα για να γράψω το βιβλίο "Ο Άγης, ο Μαθημάγος",εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει 19/9/2013, με τις καταπληκτικές εικόνες της Τέτης Σώλου, που θα σας εκπλήξει, όπως κάνει πάντα με τις εικονογραφήσεις της.
Αλλά ας τα πάρω από την αρχή.
Για καιρό ο Ευάνθης, λάτρης των μαθηματικών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές και με Διδακτορικό που ολοκληρώνει, σε κάθε μας κουβέντα γύρω από τη Λογοτεχνία έκλεινε με την ίδια πρόταση προς εμένα:
"Γράψε Έλενα, και ένα βιβλίο με μαθηματικές σκέψεις για μικρά παιδιά".
"Εγώ Ευάνθη, με τα μαθηματικά δεν τα πήγαινα και τόσο καλά. Κατάφερα να τα αγαπήσω και ίσως κάτι να μάθω μόνο στη Β' +Γ΄Λυκείου από τον μαθηματικό μου,τον Τάσο Αποστολίδη ,τον συγγραφέα των κόμικ του Αριστοφάνη!Πως λοιπόν να γράψω αφού οι αριθμοί δεν είναι το δυνατό μου σημείο",του έλεγα και εκείνος επέμενε και δεν το έβαζε κάτω.
Ένα πρωινό μου κουβάλησε μια δεκάδα βιβλίων και μου είπε"Διάβασε να δεις πόσο όμορφα είναι και μετά τα λέμε".
Οι πολλές υποχρεώσεις και η επιμονή μου πως δεν τα καταφέρνω, άρα και τι να γράψω, ήταν η αιτία και τα βιβλία παρέμεναν στο γραφείο μου να με κοιτούν. Δυο μήνες αργότερα,ένα μεσημέρι του Φλεβάρη, μέρα Παρασκευή και με το πες πες πήρα κάποια σπίτι.Η βροχή και το κρύο έξω με ανάγκασαν να παραμείνω το βράδυ μέσα, τότε πήρα και την απόφαση να διαβάσω κάποια από τα μαθηματικά του Ευάνθη.
Μαζί με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Μερικές μέρες μετά πήγα στο γραφείο και του έδειξα τον Άγη τον Μαθημάγο .
"Τό'ξερα πως το μπορείς", μου είπε και το διάβασε.
Σε λίγες μέρες πήρα και το οκ των εκδόσεων και να που έφτασε η στιγμή και από μέρα σε μέρα φτάνει η ώρα που θα μπορέσετε να το διαβάσετε και μέσα από τον Άγη να θυμηθείτε ή και να μάθετε για:
"Το θεώρημα Φιμπονάτσι ή το άλλο με τη φυλή Πιράχαν ή να ακολουθήσετε τους στρατιώτες και πολλά άλλα που θα κάνουν τα μαθηματικά ποιο όμορφα και ενδιαφέροντα.
Με την Χριστίνα Τσαλίκη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσ, 2012
σε ένα φιλαναγνωστικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε από κοινού σε μαθητές και μαθήτριες
Στο τέλος ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου μαζί με τη δεύτερη της μαθηματικής παρέας την Χριστίνα Τσαλίκη ετοίμασαν φύλλα εργασίας με τον Άγη πρωταγωνιστή,αλλά  καλύτερα να το ξεφυλλίσετε και να διαβάσετε την ιστορία του και να δράσετε από τις 19/9 όταν θα κυκλοφορήσει.
Άγη, φύγαμεεεεεεεεεεεεεε!
Υ.Γ Διαβάστε και αν σας αρέσει δηλώστε το εδώ: http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=1001814
Έλενα Αρτζανίδου.

Eυάνθης Χατζηβασιλείου έγραψε:
Πυθαγόρας, Gauss, Διόφαντος, Fermat, Ερατοσθένης... Μεγάλοι μαθηματικοί που ενέπνευσαν τη μαθηματική σκέψη και ακόμη τους θαυμάζουμε για το καθαρό μυαλό και το λογικό συλλογισμό. Στο βιβλίο της Έλενας ένα παιδί σαν σε παιχνίδι προσεγγίζει άτυπα τις μεγάλες θεωρίες του θεωρήματος των πρώτων (τριγωνικών) αριθμών και των πολλαπλών διαδοχικών αριθμών του Gauss, του κόσκινου του Ερατοσθένη, της ακολουθίας Fibonacci, της χρυσής αναλογίας... Είναι αυτά που στη μαθηματική γλώσσα αποκαλούμε έξυπνα μαθηματικά σε έναν συνδυασμό με δεξιοτεχνία με τα μαθηματικά της καθημερινής ζωής και την άτυπη γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου