Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Η Ξένη στον Ρήνο έφτασε και στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως, Σερρών!

                                     Απόγευμα Παρασκευής 7/6/2019.

Και με την όμορφη φιλαναγνωστική γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως, η Ξένη στον Ρήνο, ολοκλήρωσε το ταξίδι της στα σχολεία για φέτος.
Βράδυ Παρασκευής 7/6 στο Σκούταρι, Σερρών, με αφορμή το κάλεσμα της Διευθύντριας Εύης Χρηστομάτη και της Ζίνας Μπουγιάλα, μοιραστήκαμε πολύ όμορφες στιγμές που υπήρξαν γιατί και οι δυο κύριες αγαπούν το βιβλίο, ξέρουν να προκαλούν δράσεις και αγωνίζονται με όσα μέσα διαθέτουν.


Μαθητές και μαθήτριες δύο τμημάτων παρουσίασαν το "Πιάσε το τιμόνι Γίγαντα" και "Έλα μαζί μου" με ένα μοναδικό τρόπο.
Η Ξένη στον Ρήνο συστήθηκε από μένα και πήρε δύναμη από το κοινό και νέοι ήρωες ήρθαν στο προσκήνιο..
Ευχαριστώ μικρούς και ενήλικες για όλα και πάνω από όλα για την παρουσία τους στο πολύ όμορφο σχολείο με μια βιβλιοθήκη που αποζητά το ύφος της, φτάνει να βρεθούν οι πόροι.


Εύη, Ζίνα σας ευχαριστώ πολύ και keep walking!
Κοντά μας το Βιβλιοπωλείο Μαρνέρη.


Μαρία Μαρνέρη, για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ πολύ πολύ.

                                                        Καλό καλοκαίρι.

Και στο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου χτυπάει η καρδιά του βιβλίου!

2 και 3 Μαΐου 2019 στο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου.

2 Μαΐου και η μέρα ξεκίνησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας με μαθητές και μαθήτριες από την α',β' και γ' τάξη, ενώ κοντά μας και ένα άλλο τμήμα δ΄τάξης από το 
1ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου με την εκπαιδευτικό Έφη Καρκανιά, με βιβλία, συζητήσεις και φιλαναγνωστικές δράσεις.
Γιατί αν θέλουμε να μην χάσουμε τα παιδιά μας στη διασπορά πρέπει να στηρίξουμε δράσεις που αφορούν το βιβλίο και γενικότερα τον πολιτισμό.


Δράσεις που να υποστηρίζονται όχι μόνο από συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών, βιβλιοπωλών, ιδιωτών, όπως και αυτή, αλλά πρέπει να υπάρξει πολιτική βιβλίου από την πολιτεία.


Αν μας ενδιαφέρουν και αυτά τα ελληνόπουλα του εξωτερικού και να μην τα θυμόμαστε μόνο όταν διακρίνονται.


Μαΐου

Άλλη μέρα σήμερα με περισσότερα σύννεφα, αρκετή βροχή, όμως τα παιδιά εκεί πάντα με διάθεση, πειράγματα, κουβέντες δικές τους, ιστορίες για τους πρόσφυγες, τους δικούς τους.
Τέταρτη γενιά, δίγλωσσα, προσπαθούν και κυρίως έχουν ενδιαφέρον.


Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας, κυρία Λίτσα Γεωργίου, αγαπημένη φίλη, διευθύντρια αυτής της όμορφης σχολικής μονάδας, αγαπητοί εκπαιδευτικοί: Θωμά, Δήμητρα, Κατερίνα, Γιούλη, Μάγδα, Γιώτα, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη πρόσκληση και όσα βίωσα κοντά σας.

Το βιβλίο κοντά σας αναπνέει και δίνει ώθηση στα παιδιά για να το ανοίξουν, να το διαβάσουν, να ονειρευτούν, να γεννούν οι αυριανοί πολίτες που θα διεκδικούν.
Μπράβο σας!

Ήταν ένα διήμερο με πολύ ενδιαφέρον, με πολλές διαφορετικές στιγμές που ξεκινούσαν από τα αναγνώσματα βιβλίων των παιδιών και κατέληγαν πάλι σε συζητήσεις για τα βιβλία.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες. 

Ευχαριστώ από καρδιάς τα παιδιά για το μοίρασμα.
Την αγκαλιά του Αρίσταρχου και του Ραφαήλ μαζί με το φιλί τους, το φύλαξα στο ντουλάπι των αναμνήσεων μου.
Εύχομαι να ανταμώσουμε και πάλι.

Ωστόσο το αντίο δεν ειπώθηκε ακόμη. Θα το πούμε σε λίγες ώρες και μετά την εκδήλωση στις 5.30, απόψε. Την εκδήλωση που ετοιμάσατε και έχω την τιμή να έχω και εγώ το λόγο για τα 60 χρόνια Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και 50 χρόνια ελληνικά σχολεία.
Σας περιμένουμε στο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου, Πυθαγόρας.


Απόγευμα 3ης Μαΐου 2019
Και να που πέρασε ο καιρός και φτάσαμε να μιλάμε για τα 50 χρόνια Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο και τα 60 της μετανάστευσης στη Γερμανία.
Παρασκευή απόγευμα και ζήσαμε μια πλούσια από συναισθήματα βράδια, με τις μνήμες μέχρι και την τρίτη γενιά μεταναστών να γεννούν δάκρυα, αλλά και να κοιτούν το μέλλον κατάματα και να οραματίζονται το αύριο των παιδιών τους στον ξένο τόπο. 


Η πορεία της μετανάστευσης μέσα από το μαύρο θέατρο με μαθήτριες και μαθητές, τέταρτης γενιάς, του Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Δήμητρας Μαυρίδου-Σιώκου και της διευθύντριας, Λίτσας Γεωργίου, αλλά και η βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν εξαιρετική.

Οι μαρτυρίες, συζητήσεις όλων όσων μετά βρεθήκαμε στο πάνελ με την Ελένη Τσακμάκη, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, την Δόμνα και τη Γιώτα που συνεχίζουν να ζουν στον τόπο και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, γέννησε έναν ουσιαστικό διάλογο και οι αναμνήσεις προκάλεσαν συναισθήματα διαφορετικά και παλλόμενα.

Φίλοι μου το ταξίδι για μένα τελειώνει εδώ, όμως εσείς μην σταματήσετε ποτέ να εργάζεστε και να διεκδικείτε το καλύτερο για τα παιδιά σας.

Καλή συνέχεια , καλό καλοκαίρι και μην ξεχνάτε η Ελλάδα συνεχίζει και μέσα από εσάς!

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Λογοτεχνία και STREAM-Ερευνητική εργασία σε πραγματικές συνθήκες.

Καλό μήνα και το ηλεκτρονικό περιοδικό αναρτήθηκε!

Λογοτεχνία και STREAM-Ερευνητική εργασία σε πραγματικές συνθήκες. Σελ.210
Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω την πρωτότυπη εργασία μου- και όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο-που σήμερα έχει την τιμή να βρίσκεται δημοσιευμένη στο έγκριτο ηλεκτρονικό περιοδικό i-teacher. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και το περιοδικό που την ενέταξαν στο πλούσιο και ξεχωριστό υλικό τους.
Μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην Dominique Sandis για την άψογη συνεργασία μας,υποστήριξε όπου έπρεπε και όταν έπρεπε.

Μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα των εκδόσεων Ψυχογιός, Popi Galatoula Maria Papadimitriou που έγιναν η αφορμή για αυτή την πρωτότυπη εργασία.
Μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές και τις μαθήτριές μου, του 22ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, δίχως τα παιδιά μου δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα. Φυσικά ευχαριστώ τους γονείς που με πίστεψαν και στάθηκαν κοντά μου, στον συντονιστή Apostolos Paraskevas για τις κουβέντες μας που με βοήθησαν.
Με όχημα τη Λογοτεχνία το μοντέλο Stream για πρώτη φορά και όμως μπορεί!

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό δυστυχώς δεν μπορούσε να ενταχθεί στο περιοδικό λόγο περιορισμού σελίδων.Μια γεύση από αυτές τις τρεις που αναρτήθηκαν.
Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο, σελ.210.
http://i-teacher.gr/files/17o_teyxos_i_teacher_6_2019.pdf…