Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Και στο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου χτυπάει η καρδιά του βιβλίου!

2 και 3 Μαΐου 2019 στο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου.

2 Μαΐου και η μέρα ξεκίνησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας με μαθητές και μαθήτριες από την α',β' και γ' τάξη, ενώ κοντά μας και ένα άλλο τμήμα δ΄τάξης από το 
1ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου με την εκπαιδευτικό Έφη Καρκανιά, με βιβλία, συζητήσεις και φιλαναγνωστικές δράσεις.
Γιατί αν θέλουμε να μην χάσουμε τα παιδιά μας στη διασπορά πρέπει να στηρίξουμε δράσεις που αφορούν το βιβλίο και γενικότερα τον πολιτισμό.


Δράσεις που να υποστηρίζονται όχι μόνο από συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών, βιβλιοπωλών, ιδιωτών, όπως και αυτή, αλλά πρέπει να υπάρξει πολιτική βιβλίου από την πολιτεία.


Αν μας ενδιαφέρουν και αυτά τα ελληνόπουλα του εξωτερικού και να μην τα θυμόμαστε μόνο όταν διακρίνονται.


Μαΐου

Άλλη μέρα σήμερα με περισσότερα σύννεφα, αρκετή βροχή, όμως τα παιδιά εκεί πάντα με διάθεση, πειράγματα, κουβέντες δικές τους, ιστορίες για τους πρόσφυγες, τους δικούς τους.
Τέταρτη γενιά, δίγλωσσα, προσπαθούν και κυρίως έχουν ενδιαφέρον.


Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας, κυρία Λίτσα Γεωργίου, αγαπημένη φίλη, διευθύντρια αυτής της όμορφης σχολικής μονάδας, αγαπητοί εκπαιδευτικοί: Θωμά, Δήμητρα, Κατερίνα, Γιούλη, Μάγδα, Γιώτα, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη πρόσκληση και όσα βίωσα κοντά σας.

Το βιβλίο κοντά σας αναπνέει και δίνει ώθηση στα παιδιά για να το ανοίξουν, να το διαβάσουν, να ονειρευτούν, να γεννούν οι αυριανοί πολίτες που θα διεκδικούν.
Μπράβο σας!

Ήταν ένα διήμερο με πολύ ενδιαφέρον, με πολλές διαφορετικές στιγμές που ξεκινούσαν από τα αναγνώσματα βιβλίων των παιδιών και κατέληγαν πάλι σε συζητήσεις για τα βιβλία.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες. 

Ευχαριστώ από καρδιάς τα παιδιά για το μοίρασμα.
Την αγκαλιά του Αρίσταρχου και του Ραφαήλ μαζί με το φιλί τους, το φύλαξα στο ντουλάπι των αναμνήσεων μου.
Εύχομαι να ανταμώσουμε και πάλι.

Ωστόσο το αντίο δεν ειπώθηκε ακόμη. Θα το πούμε σε λίγες ώρες και μετά την εκδήλωση στις 5.30, απόψε. Την εκδήλωση που ετοιμάσατε και έχω την τιμή να έχω και εγώ το λόγο για τα 60 χρόνια Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και 50 χρόνια ελληνικά σχολεία.
Σας περιμένουμε στο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου, Πυθαγόρας.


Απόγευμα 3ης Μαΐου 2019
Και να που πέρασε ο καιρός και φτάσαμε να μιλάμε για τα 50 χρόνια Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο και τα 60 της μετανάστευσης στη Γερμανία.
Παρασκευή απόγευμα και ζήσαμε μια πλούσια από συναισθήματα βράδια, με τις μνήμες μέχρι και την τρίτη γενιά μεταναστών να γεννούν δάκρυα, αλλά και να κοιτούν το μέλλον κατάματα και να οραματίζονται το αύριο των παιδιών τους στον ξένο τόπο. 


Η πορεία της μετανάστευσης μέσα από το μαύρο θέατρο με μαθήτριες και μαθητές, τέταρτης γενιάς, του Δημοτικό Σχολείο Μονάχου Πυθαγόρας, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Δήμητρας Μαυρίδου-Σιώκου και της διευθύντριας, Λίτσας Γεωργίου, αλλά και η βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν εξαιρετική.

Οι μαρτυρίες, συζητήσεις όλων όσων μετά βρεθήκαμε στο πάνελ με την Ελένη Τσακμάκη, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, την Δόμνα και τη Γιώτα που συνεχίζουν να ζουν στον τόπο και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, γέννησε έναν ουσιαστικό διάλογο και οι αναμνήσεις προκάλεσαν συναισθήματα διαφορετικά και παλλόμενα.

Φίλοι μου το ταξίδι για μένα τελειώνει εδώ, όμως εσείς μην σταματήσετε ποτέ να εργάζεστε και να διεκδικείτε το καλύτερο για τα παιδιά σας.

Καλή συνέχεια , καλό καλοκαίρι και μην ξεχνάτε η Ελλάδα συνεχίζει και μέσα από εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου