Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η γυναίκα του φάρου, της Πασχαλίας Τραυλού.

"Η γυναίκα του φάρου", ένα εκπληκτικό βιβλίο, με μια γραφή που σου κάνει να πιστεύεις πως έχεις να κάνεις με ξένη λογοτεχνία.

H Πασχαλία Τραυλού είναι μια ανήσυχη συγγραφέας. Με το τελευταίο μυθιστόρημά της, "Η γυναίκα του φάρου", εκδόσεις Ψυχογιός, τολμά να ασχοληθεί με ένα θέμα
αιρετικό αλλά και πολύ ιδιαίτερο. Οι ήρωές της μέσα από σκιές αναζητούν, ψάχνουν και συναντούν το ταίρι τους για να ξαναζήσουν τη ζωή από εκεί που την άφησαν θέλοντας πάντα στο χρόνο που κινούνται να την ολοκληρώσουν και να Λυτρωθούν.Ψυχές που έρχονται και φεύγουν, ενώ κάθε φορά αφήνουν έναν ανοιχτό λογαριασμό,μια υπόσχεση αγάπης που ορκίζονται να την υλοποιήσουν.
Η συγγραφέας επιλέγει και χρησιμοποιεί την παραμυθητική φόρμα και στήνει μια
ιστορία ολότελα φανταστική και την υποστηρίζει χρησιμοποιώντας θέσεις και απόψεις άλλων θρησκειών. Ωστόσο η παραμυθιακή ιστορία της ακροβατεί μεταξύ φανταστικού και ρεαλιστικού, οι ήρωες της κινούνται μεταξύ των δυο ακροτήτων. Η ζωή που φεύγει και επανέρχεται κάθε φορά σε άλλο σώμα και αναζητά απεγνωσμένα τη Λύτρωση. Η φαντασία της συγγραφέως στο ζενίθ, έντονη γραφή με λόγο εξαιρετικό, καλοδουλεμένο και πλούσιο.
Η παρουσίαση των χαρακτήρων δεν είναι καθόλου επιδερμική, αντίθετα η συγγραφέας εισχωρεί βαθιά και μας αποκαλύπτει για τον καθένα τα ιδιαίτερα στοιχεία του γεννώντας έτσι σφαιρικούς χαρακτήρες. Στο βιβλίο της Τραυλού δεν περισσεύει τίποτε. Από την αρχή μέχρι το τέλος η παραμυθιακή ιστορία της σε κρατάει σε εγρήγορση και σε προκαλεί να μην το αφήσεις μέχρι το τέλος του. Μια εξαιρετική κατάθεση βιβλίου. Μια λογοτεχνική πρόταση που αν κάποιος δε διαβάσει το όνομα του δημιουργού θα είναι βέβαιος πως πρόκειται για βιβλίο που μας έρχεται από το εξωτερικό. Η μεγάλη του επιτυχία ήδη έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Αρτζανίδου Έλενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου