Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Έγραψε ο Ανδρέας Καρακίτσιος για το Καράβι της γιορτής!

To καράβι της γιορτής, Έλενα Αρτζανίδου, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2016

Στο νέο βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου, τρυφερό, απλό και χαμηλόφωνο, πρωταγωνιστεί ερήμην των μεγάλων, o Σήφης, ένας ελκυστικός και ολοκληρωμένος χαρακτήρας και μαζί του η μεγάλη του παρέα, τα παιδιά της πάνω γειτονιάς και η Χρύσα. Α! Να μην το ξεχάσω! Υπάρχει και η πολύχρωμη πεταλούδα, που ως μαγικός υποβολέας, παρωθεί το νήμα της ιστορίας και στέλνει το αιώνιο μήνυμα της ανθρώπινης υπόστασης: «Μην λησμονάς, μην παρατάς, να αγαπάς και να προσφέρεις».

Ως ντεκόρ και ως σύμβολο ποικίλων νοηματοδοτήσεων εκτός από τις γειτονιές της πόλης της παλιάς Ρεθύμνου, είναι ο Φάρος της πόλης. Εγκαταλελειμμένος από τους κατοίκους του, αναπολεί τις χαρές του παρελθόντος.

Η αφήγηση είναι πολύ απλή και πάει κατευθείαν στη θεματική αφετηρία. Φέτος, δεν έχει γιορτή για Χριστούγεννα, γιατί το καράβι δεν βλέπει το σήμα του Φάρου, για να μπει στην πόλη και να αρχίσει η γιορτή. Ο Φάρος δεν έχει ανάψει. Αυτή η συνθήκη/σύμβαση είναι η αφετηρία  όλων των επεισοδίων. Ο Σήφης, η Χρύσα και τα παιδιά κινητοποιούνται και εμμέσως  δίνεται η ευκαιρία στη συγγραφέα να ξεδιπλώσει και να παρουσιάσει ανάγλυφα μια σειρά από ήθη και έθιμα, που προσδιορίζουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Κρήτη. 

Ταυτόχρονα όμως το  βιβλίο καταφέρνει να αναδείξει και να καταγράψει μια κίνηση με μεγάλο συμβολικό φορτίο. Ο Φάρος ανάβει, μόλις δέχεται από τα παιδιά ως δώρο, ένα στεφάνι ελιάς και μια γλάστρα με βασιλικό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που κλείνει το μάτι και σε μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί έμμεσα με υπαινιγμούς και αναφορές η σύγχρονη πραγματικότητα διεισδύει στο κείμενο, π.χ ο απολυμένος πατέρας, αλλά κρατάει και στοιχεία φαντασίας και μαγείας. 

Έτσι, στο βιβλίο της Έλενας  Αρτζανίδου «To καράβι της γιορτής», φροντισμένο άψογα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και με πλούσια εικονογράφηση από την κ. Ηλιάνα Μπαρδή, το φανταστικό και το πραγματικό αναμιγνύονται δημιουργικά και παραγωγικά σε  μια δημιουργική αλληλόδραση.  Μερικές σταγόνες παραμυθητικής αφήγησης πέφτουν σε ένα φόντο ρεαλιστικού πεδίου, όπου το φανταστικό αναμιγνύεται με το πραγματικό σε τόσο ίσες δόσεις που ανάμεσά τους ανακαλύπτεις τις πιο  μεγάλες αλήθειες. Ίσως το μήνυμα της μαγικής πεταλούδας , ίσως το αειθαλές άρωμα του  βασιλικού, ίσως τις αιωνόβιες ελιές της Κρήτης, ίσως τη μαγεία της γιορτής.

«Το καράβι της γιορτής»…. μια αναγνωστική εμπειρία που ερεθίζει το συναίσθημα, προκαλώντας συγχρόνως –και ανάλογα με την ηλικία– αναπόφευκτους συνειρμούς.

Ανδρέας Καρακίτσιος

Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου