Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Με το ΕΚΕΒΙ μια μέρα στην Ερμούπολη-2ο Δημοτικό Σχολείο Σύρου. Την επομένη καλεσμένη από το ιδιωτικό σχολείο"Ο Αγ. Γεώργιος".18Μαρτίου, με πρωτοβουλία αλλά και την πλήρη υποστήριξη του προγράμματος από το ΕΚΕΒΙ "οι συγγραφείς στα σχολεία"της κ.Αποστολίδου Βέτας, υπεύθυνης εκπαιδευτικού στα πολιτιστικά της Σύρου, επισκέφτηκα το 2ο Δημοτικό Ερμούπολης. Οι εντυπώσεις από τη στιγμή που βγήκα στο λιμάνι ήταν υπέροχες, πρώτα από όλα η ζεστή υποδοχή που μου επιφύλαξε η κ.Αποστολίδου και φυσικά από την επομένη τα συναισθήματα μου αλλά και οι εκπλήξεις δε σταμάτησαν.
Από νωρίς της άλλης μέρας επισκεφθήκαμε το νηπιαγωγείο, που με συγκίνησε για την προετοιμασία αλλά και τα ερωτήματα των μικρών παιδιών σε μια μεγάλη επιφάνεια που περίμεναν τις απαντήσεις μου.
Στη συνέχεια και ύστερα από την εγκάρδια υποδοχή του Δ/ντή κ.Καπετανάκη η κάθε τάξη είχε και μια άλλη προσέγγιση των βιβλίων μου που διάβασε, φυσικά με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που η φιλικότητα τους αλλά και η υπευθυνότητα τους μου έδωσε κουράγιο για όσα κατά καιρούς με απογοητεύουν.
Τα βιβλία μου τους έδωσαν ευκαιρία να ταυτιστούν με ήρωες και να τους αγαπήσουν όπως μου εκμυστηρεύθηκαν οι μικροί μαθητές της Γ΄τάξης που με θέλησαν να ζωντανέψουν μέσα από δρώμενο τη Μαλένα, ενώ μαζί με τη μουσικό τους, ήταν η έκπληξη που μου επιφύλαξαν, έντυσαν μουσικά τους στίχους της Μαλένας που βρήκαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνουμε στις εκδόσεις Ψυχογιός. Οι στιγμές μαζί τους υπέροχες και πολλή δημιουργικές. Ωστόσο συνεχίζοντας με την Α΄τάξη συγκινήθηκα από τη διασκευή αλλά και την υλοποίηση του δρώμενου πάνω στο βιβλίο μου "Φεγγαροχριστούγεννα". Με την Β' τάξη ταξίδεψα "Στην αγκαλιά της Θάλασσας" ενώ η ψυχή μου γλύκανε από τον τρόπο που τα παιδιά απέδωσαν την ιστορία αλλά και τα αυτοσχέδια ποιήματα τους με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο.Στην Δ΄τάξη, όπως πάντα άρχισαν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί των παιδιών γύρω από τον τρόπο της συγγραφής ενός βιβλίου αλλά και τη δική τους παραγωγής με αφορμή το βιβλίο μου, "Ο γίγαντας κοιμάται". Οι ομάδες εργασίας σε αυτή την τάξη ήταν φανερές και ουσιαστικές. Η μέρα έκλεισε με τη συνέντευξη της Ε΄και Στ΄τάξης που ήταν η αφορμή να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία. Για το πόσο και ποια είναι τα ερεθίσματα τους ώστε να διαβάζουν.
Με το τέλος αυτής της συνάντησης εισέπραξα μόνο θετικά συναισθήματα τόσο από το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, για το πρόγραμμα, το χρόνο που διέθεσαν και φυσικά την ποιοτική αξιοποίηση του. Σας ευχαριστώ όλους και ελπίζω να ξαναβρεθούμε όπως έχουμε συμφωνήσει με άλλη δράση των μαθητών, πάντα έχοντας στο κέντρο το βιβλίο και τον κόσμο του.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας όμως δεν τέλειωσε, απόγευμα, και ύστερα από παράκληση του 4ου Δημοτικού, αποφασίσαμε λίγες μέρες πριν φτάσω, να συναντηθώ στη Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, με μαθητές της Δ΄τάξης, με θέμα " Το ερέθισμα και η γραφή του βιβλίου". Ο ενθουσιασμός μου από αυτή τη συνάντηση, η ελπίδα πως τα παιδιά μας και σκέφτονται και αγωνιούν και έχουν θέσεις, με συντροφεύει και θα με συντροφεύει για καιρό. Τα παιδιά δυο τάξεων, εθελοντικά, έφτασαν στην ώρα τους και αμέσως ξεκίνησε ο διάλογος για το πως γεννιέται το βιβλίο αλλά και η εξέλιξή του. Μέχρι που η συζήτηση έφτασε στο πόσο διαβάζουμε και τότε στο ερώτημα " Αν έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ ενός βιβλίου, ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και ενός κοσμήματος, άραγε οι μεγάλοι τι θα επέλεγαν", ο Μιχάλης με σοβαρότητα και μαεστρία επέστρεψε προς εμένα το ερώτημα:Αν δεν ήσασταν συγγραφέας και ήσασταν κανονικός άνθρωπος,εσείς τι θα επιλέγατε;Και τότε η συζήτηση ζωντάνεψε ακόμα περισσότερο. Ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις δίχως στιγμή να θέλει κάποιος από την αίθουσα να αποχωρήσει.
Ευχαριστώ το Δ/ντη του 4ου αλλά και τη δασκάλα της Δ΄που τους συνόδεψαν. Από ότι πληροφορήθηκα και μικροί αλλά και οι μεγάλοι είναι μέλη της λέσχης ανάγνωσης και η αγάπη τους για το βιβλίο είναι μεγάλη.
Κλείνοντας αυτή την πρώτη μέρα περπατήσαμε στην υπέροχη πλατεία της πόλης και για λίγο χαθήκαμε στα στενά με τα επιβλητικά κτήρια που κάνουν τον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία αλλά και να καταλάβει πόσο άκμασε ο τόπος, που όσο και αν στις μέρες μας πολλά έχουν αλλάξει, κυρίως για οικονομικούς λόγους, οι Συριανοί επιμένουν και παραμένουν δημιουργικοί τόσο με τις παραστάσεις που οργανώνουν και υποστηρίζουν όσο και με τους ανθρώπους τους που μιλούν μέσα από την ποίηση. Κάθε τι που αφορά τον πολιτισμό αισθάνεσαι πως εδώ ακόμα είναι ζωντανό και η καρδιά χτυπά ρυθμικά.

19Μαρτίου επισκέφτηκα, μαζί με την κ.Αποστολίδου που συντόνισε αλλά και προετοίμασε και πάλι και αυτή την παρουσία μου, το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο "Ο Άγιος Γεώργιος". Ο χώρος από την αυλή ακόμη ιδιαίτερα φροντισμένος Η υποδοχή του Γενικού Δ/ντή, της Δ/ντριας Ελεωνόρας Βαρθαλίτου και των εκπ/κών εγκάρδια.
Η συμμετοχή των μικρών τάξεων Α΄,Β΄και Γ΄,με αφορμή "τα Γυαλάκια της Μαλένας" και το Δεν έφταιγα εγώ" προκάλεσε διάλογο αλλά και δράσεις με πρωταγωνιστές τους ήρωες των βιβλίων μου. Στην Δ΄τάξη η συνέντευξη και εδώ προκάλεσε το ενδιαφέρον μου, ενώ παράλληλα άκουσα τα ενδιαφέροντά τους, τα βιβλία που τους αρέσουν, τα θέλω τους. Η δουλειά των εκ/κων αλλά και το ενδιαφέρον του σχολείου για τέτοιες δράσεις που προκαλούν και δείχνουν το δρόμο στους μαθητές τους ήταν άψογα προετοιμασμένη και μάλιστα από τη συζήτηση μας προέκυψε η διάθεσή τους και για άλλες μορφές υποστήριξης που θα οδηγήσει τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο.
Ευχαριστώ τη Δ/νση του σχολείου για την πρωτοβουλία του σχολείου να με καλέσει και να υποστηρίξει την παραμονή μου.
Κλείνοντας, θέλω να πω πως πραγματικά όταν υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να οργανώνουν και να προτείνουν τρόπους προσέγγισεις της λογοτεχνίας μέσα στα σχολεία τότε πραγματικά μπορούμε να έχουμε ουσιαστική βελτίωση και στροφή προς το βιβλίο. Ομολογώ πως η κ. Αποστολίδου, με το πάθος της, αλλά και τη δουλειά της ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια στον τόπο της αλλά και από ότι γνωριζω και στα γύρω νησιά, που από αυτό που έζησα είναι απόλυτα επιτυχημένο. Ελπίζω πως θα συνεχίσει και θα την έχουμε και σε άλλες δράσεις που ήδη ετοιμάζει με το Φεστιβαλ το καλοκαίρι.
Βέτα, σε ευχαριστώ από καρδιάς καλή επιτυχία στη θεατρική παράσταση που σκηνοθετείς και εύχομαι το έργο σου που μόλις σε ένα χρόνο κατάφερες να δημιουργήσεις να έχει συνέχεια μιας και στόχους έχεις βάλει και θέλουμε να τους υλοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου