Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Στον τοίχο,¨Με ένα βιβλίο υπάρχω",Karfitsa,25/2/2011


Με ένα βιβλίο υπάρχω.

Με αφορμή το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας στα 801 Δημοτικά Σχολεία της χώρας οι μαθητές Α΄και Β΄ τάξεις είναι οι πρώτοι που συστηματικά μια φορά την εβδομάδα θα ακούσουν ένα βιβλίο κάποιου συγγραφέα.Η επιλογή σε αυτές τις ηλικίες ειδικά στην Α΄τάξη γίνεται από τον εκπαιδευτικό όπως και η ανάγνωση του βιβλίου. Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ήταν και είναι πολύ ουσιαστική, θετική, και δεν πρόκειται να μείνει μόνο εδώ .Το πρόγραμμα θα επεκταθεί την επόμενη χρονιά σε όλες τις τάξεις των 801 Δημ.Σχ και τη μεθεπόμενη σε όλα τα σχολεία της επικράτειας. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να γίνει, και είναι στις προθέσεις της πολιτείας, είναι η επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών ως προς την προσέγγιση της Λογοτεχνίας, δηλαδή τη μεθοδολογία που θα κάνει το βιβλίο ποιο ελκυστικό στο παιδί, άλλωστε αυτός είναι ο στόχος να χτίσουμε αναγνώστες και παιδιά με άποψη και κρίση. Προσέξτε η εισαγωγή της Λογοτεχνίας δεν μπήκε στο πρόγραμμα και σωστά, ως μάθημα. Η Λογοτεχνία έχει στόχο την ψυχαγωγία και την επαφή με όλο το κείμενο.Για τη φετινή χρονιά ξεκίνησαν κάποιες δράσεις με πρωτοβουλία Σχολικών Συμβούλων του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ και η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προηγήθηκε όλων των Περιφερειών, διοργανώνοντας τέλη Δεκέμβρη ημερίδα φιλαναγνωσίας, απευθυνόμενη στους Σχ. Συμβούλους όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Προσωπικά έχω την τιμή να βρίσκομαι στην Δ/νση Αν. Θεσ/νίκης στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και σε συνεργασία με τους Συμβούλους, διοργανώνουμε μικρά σεμινάρια.Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στα μηνύματα που εισπράττουμε εδώ και ένα μήνα, και έπεται συνέχεια μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, από τα δίωρα βιωματικά εργαστήρια που μου πρότεινε ο κ.Κόπτσης Αλ., Σχ. Σύμβουλος της 7ης Περιφ.Δημ.Εκπ/σης ν. Θεσσαλονίκης.Στις μικρές ομάδες εκπαιδευτικών που συναντούμε από σχολείο σε σχολείο, δίχως τη διατάραξη του ωρολογίου προγράμματος, παρουσιάζω ένα πρόγραμμα δράσεων με τεχνικές και μεθόδους που μπορούν να κάνουν την ώρα του βιβλίου μια ώρα αισθητικής απόλαυσης. Οι εκπαιδευτικοί μέχρι τώρα ενδιαφέρονται και θέλουν να το εφαρμόσουν. Στο τέλος κάθε συνάντησης, στηρίζεται σε έξι διαφορετικές τεχνικές, όλοι ομολογούν πως τα εργαλεία προσέγγισης που τους δίνουμε είναι χρήσιμα και έχουν άμεση εφαρμογή, ωστόσο όλοι από τους συμμετέχοντες επιμένουν και θέλουν επιπλέον υποστήριξη και επιμόρφωση, άλλωστε έτσι μόνο το πρόγραμμα θα περπατήσει και θα έχει μέλλον.

Aρτζανίδου Έλενα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στον τοίχο,"Λεπτομέρεια",19/2/2011, Karfitsa Θεσσαλονίκης..


Λεπτομέρεια.

Λεπτομέρεια που το χρέος «ξαφνικά» έφτασε στα πεντακόσια δις και καλείται ο απλός πολίτης με τον χαμηλότερο μισθό να βγάλει, που δεν θα μπορέσει, αλλά λέμε, τα κάστανα από τη φωτιά। Λεπτομέρεια που καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε ένα νέο σκηνικό, π.χ ανοίγουν επαγγέλματα, κλείνουν επιχειρήσεις, πωλείται δημόσια περιουσία, αλλά αυτούς γιατί να τους νοιάζει είναι βολεμένοι. Λεπτομέρεια που οι τιμές καθημερινά σε προϊόντα πρώτης ανάγκης ανεβαίνουν και ο πολίτης αναγκάζεται να κόψει ακόμη και από τη διατροφή του.Λεπτομέρεια που η ανεργία κοντεύει να ξεπεράσει το 13%, τα καταστήματα από την Τσιμισκή μέχρι Χαριλάου, από τη Λεωφόρου Στρατού μέχρι Βασ. Όλγας, από γειτονιές γύρω από το κέντρο και μακρύτερα από αυτό, είναι ερημωμένες και με μόνιμο ντεκόρ στις τζαμαρίες «Ενοικιάζεται ή Πωλείται».Λεπτομέρεια που η πρώην δημοτική αρχή μας άφησε το δωράκι της με την επωνυμία «χρέος»,καθαρό ή βρώμικο ποιος ξέρει, αλλά και να το ξέρει μήπως κάποιος θα το πληρώσει! Βλέπετε στη χώρα μας χρόνια συστηματικά διδασκόμαστε πως οι αρπάχτρες είναι νόμιμοι, αντίθετα οι νόμιμοι πολίτες κοντεύουν να αποτελέσουν την αρρώστια του συστήματος. Λεπτομέρεια που ο πρώην Δήμαρχος βρήκε τα λεφτά για να φτιάξει το άγαλμα της παραλίας, αλλά δεν είχε για να ανανεώσει ή να συντηρήσει τον σκουπιδοστόλο της πόλης μας. Λεπτομέρεια που η Θεσσαλονίκη μας μελαγχολεί, μας μιζεριάζει, μας απομακρύνει από κοντά της εδώ και χρόνια. Το άλλοτε σταυροδρόμι του πολιτισμού κατάφεραν να το ξεστρατίσουν, και από όμορφη νύφη την παρέδωσαν κόρη με κουρέλια να περπατά χαμένη. (Περιμένουμε και ελπίζουμε από τους νέους ενοίκους του Δημαρχείου). Λεπτομέρεια που βουλιάζουμε στον καναπέ με τις σάχλες. Λεπτομέρεια που το καζάνι ξεχειλίζει, όμως δεν είναι λεπτομέρεια που από μια τόσο δα μικρή λεπτομέρεια που δεν θα την αξιολογήσουν σωστά μπορεί να επέλθει η έκρηξη.

Αρτζανίδου Έλενα

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Στον τοίχο, "Μήπως να το δούμε",12/2/2011,",Karfitsa Thessaloniki.

Μήπως να το δούμε! Ολοκληρώθηκε αρχές Φλεβάρη η 4η Παιδική/Εφηβική Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στο Μαρούσι-Αθήνα. Διοργανώθηκε, όπως πάντα, από το ΕΚΕΒΙ με μεγάλη επιτυχία Ο στόχος του ΕΚΕΒΙ να φέρει όσο περισσότερα σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικούς και διοργανωτές με πολλές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις επιτεύχθηκε. 92χιλιάδες επισκέπτες,(έναντι 100.000 πέρυσι),99 σχολεία από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, μαθητές από όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, έντονη παρουσία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις των εφήβων Για τους 46 εκδότες όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Παρόλο που επίσημα δήλωσαν ικανοποιημένοι στις συζητήσεις εξέφρασαν παράπονα. Σχολίασαν: Κόσμος ήρθε αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μειωμένο, τα έξοδα παρουσίας στην Έκθεση πολλά, «άρα γιατί να ξαναπάμε του χρόνου!», αναρωτιόνταν και συνέχιζαν, «το ίδιο θα ζήσουμε όπως και πέρυσι και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σκεφτόμαστε να μη συμμετέχουμε, ή αν θέλουμε τη Διεθνή Έκθεση ας την κάνουμε στην Αθήνα που όσο να ΄ναι το κόστος είναι μικρότερο αφού ούτε ξενοδοχεία, ούτε φαγητά, ούτε βραδινές εξόδους έχουμε να πληρώσουμε …». Η Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη προγραμματίστηκε για αρχές Μάη και ετοιμάζεται από το ΕΚΕΒΙ, όμως τι θα γίνει αν είναι να μην κατέβουν οι εκδότες! Τι προτείνει η νέα Δημοτική αρχή για να υποστηρίξει το θεσμό που είναι απαραίτητος για το βιβλίο, αλλά και πολύ περισσότερο για την τόνωση της πολιτιστικής αλλά και της οικονομικής κίνησης της πόλης μας! Επαφές και θετική ανταπόκριση από το Δήμο μαθαίνουμε πως υπάρχει, μένει να ακούσουμε τις προτάσεις τους που θα πείσουν τους συμμετέχοντες για να έρθουν. Το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του εάν Δήμος και Περιφέρεια δεν εργασθούν συστηματικά, συντονισμένα και στοχευμένα. Αλίμονο αν σβήσουν και οι ελάχιστες πλέον διοργανώσεις που αφορούν το βιβλίο τότε ποια θα είναι η θέση του στην κοινωνία μας!

Αρτζανίδου Έλενα.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στον τοίχο, "Σκουπίδια",5/2/2011,",Karfitsa Thessaloniki.


Σκουπίδια.

Πριν μέρες επώνυμη δημοσιογράφος-σεναριογράφος χαρακτήρισε κάποια ριάλιτη σκουπίδια και ορθά έπραξε. Αντίθετα κάποιοι το έκαναν θέμα για να στήσουν και να γεμίσουν εκπομπές και αναρωτήθηκαν, «μα γιατί! και δεν έπρεπε…».

Έπρεπε φίλοι μου και δε φτάνει μόνο αυτό πρέπει πρώτα από όλα και εμείς που κρατάμε το τηλεκοντρόλ να σταματήσουμε να δεχόμαστε τα σκουπίδια που μας ταΐζουν στοχευμένα. Κάθε σκουπίδι σημαίνει και ένα λήθαργο, κάθε λήθαργος οδηγεί σε απραξία που με τη σειρά της γεννά την αποβλάκωση και εκείνη μας πάει ακόμη παραπέρα στην ανυπαρξία θέσης και κρίσης.

Τα σκουπίδια με τη σειρά τους απαγορεύουν σε δημιουργικούς ανθρώπους να προτείνουν θεάματα που στοχεύουν στην αληθινή ψυχαγωγία, τον προβληματισμό, την κριτική άποψη και τέλος στην ανάγκη διεκδίκησης.

Τα σκουπίδια σειρές από την άλλη μεθοδευμένα προτείνουν μοντέλα ζωής που γεννούν την οπισθοδρόμηση και την υποτακτικότητα . Οδηγούν σε ανεργία ηθοποιούς μας μιας και ξένες σειρές, τούρκικες, βραζιλιάνικες και φτηνότερες είναι, αλλά και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από το να δημιουργούν άβουλους πολίτες.

Τα σκουπίδια καλά κρατούν αφού κανένα ΕΣΡ δεν τολμά ή δεν θέλει.

Τα σκουπίδια, ωστόσο μας προκαλούν να βγάλουμε τον άνθρωπο από μέσα μας και να φωνάξουμε:

«Αϊ! χάσου σκουπίδι!».

Αρτζανίδου Ε.