Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Aya,καλοσύνη ή φεγγάρι;

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Aya,σχέδιο ή θαύμα;
Aya, πουλί, μελωδία, καλοσύνη ή φεγγάρι;


Aya,έτσι τιτλοφορείται το βιβλίο που συνέγραψαν μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείο Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης», Λάρνακα-Κύπρος.

Το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου και από τις πρώτες σελίδες διαβάζοντας τους συντελεστές για τη δημιουργία του, το σκοπό που έθεσαν από κοινού οι μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κυρίως από τον ευφάνταστο τίτλο του μπήκα στον πειρασμό και αμέσως προχώρησα μέχρι τέλους την ανάγνωσή του.

Μια ιστορία για την προσφυγιά του σήμερα με αναφορές στο χθες.
Μια ιστορία με ήρωες παιδιά τον Αχμέντ και την Aya, που οι συγγραφείς του αποφασίζουν να τους  φέρουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, αλλά και ήρωες ενήλικες εθελοντές από την Ελλάδα, τον Άρη, την Αφροδίτη, τοποθετώντας τους σε κάποιο νησί που δεν το ονομάζουν, και σωστά, αντ΄αυτού φωτογραφίζουν πολλά νησιά μαζί που δέχτηκαν κύματα προσφύγων και ανέδειξαν το πρόσωπο της ανθρωπιάς, αλλά και λίγων που τους δέχτηκαν υποτιμητικά και με στοιχεία ξενοφοβίας

Μια ιστορία που ο πόλεμος γεννά τον φόβο και τον πόνο. Ο πόνος τον ξεριζωμό. Ο ξεριζωμός με τη σειρά του αγγίζει ανθρώπους και προκαλεί συναισθήματα άλλοτε θλίψης, οργής, παραίτησης, ανάτασης ψυχής, άλλοτε μίσους και έχθρας, αλλά και πράξεις συμπαράστασης, ενσυναίσθησης, ότι δηλαδή αποσκοπεί να πετύχει το βιβλίο και το πετυχαίνει.

Οι συγγραφείς, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων «Μιχάλη Κακογιάννη» προς τιμή τους, καταφέρνουν να πλάσουν μια ηρωίδα την Aya, που μπορεί να υπάρχει ή και να είναι και στη φαντασία του μικρού πρόσφυγα Αχμέντ, που φτάνει μόνος μέσα σε μια βάρκα, και είναι αυτή που του κρατά το χέρι για να γίνει ο φάρος του, ο φάρος σε κάθε βασανισμένο παιδί που ζει τον όλεθρο μέσα από τον πόλεμο και άθελά του παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Μια ηρωίδα που φυσά τη δύναμη στον μικρό ήρωα για να διατηρηθεί στη ζωή και συνάμα να δει το μέλλον του κοιτάζοντας ψηλά και με δύναμη προς το αύριο.

Ενδιαφέρουσα πλοκή, ήρωες αληθινοί, λόγος που ρέει και προκαλεί τον αναγνώστη να αναρωτηθεί, να αντιληφθεί το πρόβλημα, να πάρει θέση δηλαδή όλα όσα στοχεύει αυτή η δράση του Σχολείου μέσα από αυτή την έκδοση, την ανάδειξη του μεγαλύτερου προβλήματος των τελευταίων χρόνων με το όνομα βίαιος ξεριζωμός, και να προκαλέσει συναισθήματα, αλλά και να γεννήσει θετικές δράσεις μέσα στην κοινωνία προς όλους τους κατατρεγμένους που ο πόλεμος των δυνατών γέννησε αδιαφορώντας για το πιο πολύτιμο αγαθό, τη ζωή και την ποιότητά της.

Η εικονογράφηση μια συνεργασία των εμπλεκόμενων μαθητών/μαθητριών και του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου γεννά δικές της αναγνώσεις και συναισθήματα.
Μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε και έγινε πράξη με την υποστήριξη της UNHCR, αλλά και χορηγών όπως της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της CYNVESTCO, αποδεικνύοντας πως όταν πολλοί μαζί θέλουν πολλά όμορφα μπορούν να συμβούν όπως και αυτή εκδοτική παραγωγή που η ιστορία της φιλοδοξεί και σίγουρα το μπορεί να κερδίσει πολλούς αναγνώστες και πάνω από όλα να προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα αγάπης και προσφοράς.

Ένα βιβλίο για μεγάλα παιδιά και ενήλικες που θα διαβαστεί στο σπίτι ,στο σχολείο στη Βιβλιοθήκη.

Μια ιστορία που θα προκαλέσει τον αναγνώστη και στο τέλος σίγουρα θα αναζητήσει το αστέρι του που καρέ καρέ θα φωτίσει όλη τη ζωή του για να  σταματήσει και σε ζωές αγνώστων, αλλά τόσο οικείων που η προσφυγιά γέννησε. Ζωές που για να κάνουν το επόμενο βήμα σίγουρα τον χρειάζονται.
Ζωές που θα μπορούσε να ήταν και η δική τους.

Aya, προτείνεται και επιβάλλεται να διαβαστεί και κυρίως να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, η κίνηση όλων αυτών των παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης», για τον τρόπο που επέλεξαν να συνομιλήσουν με την κοινωνία και να ζητήσουν να ανοίξουν δρόμοι όπου τα δικαιώματα, η αλληλεγγύη, η προσφορά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να γίνουν ο Φάρος σε κάθε πολιτεία, σε κάθε χώρα.


Σημείωμα της Έλενας Αρτζανίδου
Aya!
Κάπου εκεί στο 2012 βρέθηκα καλεσμένη στη Λευκωσία σε μια περιοδεία σε σχολεία της πόλης,αλλά και σε μια απογευματινή συνάντηση-εργαστήριο Δημιουργικής γραφής με εκπαιδευτικούς με το μοντέλο είκονα- ερέθισμα-συγγραφή.
Η γνωριμία μου με την εκπαιδευτικό Δώρα Χρίστου, από τη Λάρνακα είχε ως αποτέλεσμα ύστερα από πέντε χρόνια να επικοινωνήσει μαζί μου, με αφορμή το βιβλίο "aya", που έγραψαν σε συνεργασία μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων "Μιχάλης Κακογιάννης", γονείς και εκπαιδευτικοί. Στην επικοινωνία αυτή μου ζητήθηκε αν μπορούσα να το διαβάσω και στη συνέχεια να τους στείλω την βιβλιοάποψή μου, όπως και έκανα με μεγάλη χαρά.

Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή την φωτογραφία ενός παιδιού που μόλις φτάνει πρόσφυγας, από τον βραβευμένο Έλληνα φωτορεπόρτερ Άγγελου Τζωρτζίνη 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου