Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στον τοίχο, Σάββατο 11/12/2010, η στήλη μου στην εφημερίδα Karfitsa Thessaloniki.

Στον τοίχο.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και όπως πάντα ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους, με το κουρασμένο δέντρο ακίνητο και το καράβι που χρόνια δε λέει να σαλπάρει, από κοντά χορωδίες, μουσικές και φωτορυθμικά.

«Χαμογελάστε», ορίζουν οι μέρες, όμως είναι αδύνατον, όταν το πορτοφόλι είναι μόνιμα άδειο. Αντίθετα το γραμματοκιβώτιο πλημμυρισμένο τελευταία από επιστολές Τραπεζών,

-Παρακαλώ φροντίστε για την αποπληρωμή των δανείων σας.

«Χαμογελάστε», συνεχίζουν να μας εκλιπαρούν, όταν καθημερινά τουλάχιστον ένα κατάστημα κλείνει και προστίθεται ένα ακόμη ενοικιαστήριο στη άλλοτε πολύβουη όλο ζωντάνια πόλη του Βορρά.

«Χαμογελάστε», επιμένουν, στην πιάτσα των ταξί, με τα οχήματα καλογυαλισμένα και παρατεταγμένα σα σε πορεία να περιμένουν με το τουφέκι τον πελάτη για το ένα δρομολόγιο.

«Χαμογελάστε», παρακαλούν τα πολυκαταστήματα τροφίμων, όταν οι περισσότεροι ζούμε τη γνωστή διαφήμιση, «γάλα 1ευρώ, πάριζα για τα παιδιά 1,75ευρώ, τσίχλες για το Γιαννάκη 1,20 ευρώ, βιβλίο 19ευρώ, ακριβό ας το αφήσω ίσως κάποια άλλη φορά…», υπολογίζοντας το κάθε ευρώ για τα τελείως απαραίτητα.

«Χαμογελάστε», επιτάσσουν οι βιομήχανοι, την ώρα που τα μεροκάματα και τα εργατικά δικαιώματα είναι λίγο πριν τη διαγραφή τους.

«Χαμογελάστε», μας παρηγορούν, οι ευρωπαίοι δανειστές μας την ώρα που κανείς δε γνωρίζει αν και πότε θα τελέψουμε με τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν και άλλοι δηλαδή οι απλοί πολίτες καλούνται να αποπληρώσουν.

«Χαμογελάστε», φωνάζουν οι ψυχολόγοι, αλλιώς φίλοι μου την κατάθλιψη σαν αρχή μαζί με τη μελαγχολία την έχετε στο τσεπάκι σας, και επειδή άγιες μέρες ξημερώνουν για λίγο κλείστε την κουρτίνα με τα γκρίζα και αφήστε το φως να σας πάρει από το χέρι.

«Χαμογελάστε», και απομακρυνθείτε από τον τοίχο.

Αρτζανίδου Έλενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου