Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ,διάβασα και έγραψα.

Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ,της Ράνιας Μπουμπουρή,εκδ.Ψυχογιός.

Τρίτη 5/3/2013 δημοσιεύθηκε στο www.diastixo.gr
http://www.diastixo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=867:aftokinitoagap&catid=47:pedika&Itemid=96

ΠΑΙΔΙΚΑ
της Έλενας Αρτζανίδου
Η Παναγιώτα είναι πολύ γλυκό παιδί. Κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο, όμως, θυμώνει. Κι αυτό γιατί δεν της αρέσει να κάθεται στο παιδικό κάθισμά της, ούτε να φορά τη ζώνη ασφαλείας. Θα προτιμούσε να κάθεται στην αγκαλιά της μαμάς της, αλλά οι γονείς της ούτε που να το ακούσουν. Ποιος θ’ αλλάξει γνώμη στον άλλο τελικά;
Ένα βιβλίο που θα πείσει τα άτακτα παιδάκια να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας.
Αυτά διαβάζει ο αναγνώστης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της Ράνιας Μπουμπουρή,.Η ιστορία που στήνει, η συγγραφέας εντάσσεται στη σειρά Φραουλίτσα,και δίχως δυσκολίες καταφέρνει να παρουσιάσει με αβίαστο τρόπο και καθόλου διδακτισμό, ένα πρόβλημα που πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν με τα μικρά παιδιά τους.Τα μικρά παιδιά αρνούνται να καθίσουν είτε στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου, είτε στο ειδικό παιδικό κάθισμα.
Η Ράνια Μπουμπουρή,με γρήγορο λόγο, αλλά και τη χρήση εύστοχων αναδρομών δεν σταματά μόνο σε αυτό που στην αρχή διαφαίνεται να την απασχολεί, αντίθετα συνεχίζει και υφαίνοντας λέξη τη λέξη περνά και σε άλλους κανόνες που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
Το βιβλίο «Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ», είναι ένα ανάγνωσμα που οι μικροί αναγνώστες είτε ακούγοντάς το είτε διαβάζοντάς το, σίγουρα θα προβληματιστούν, θα αναλογιστούν και γιατί όχι και να ταυτιστούν. Όσο για τους ενήλικες γονείς, σίγουρα θα βρουν απαντήσεις για να χειριστούν ανάλογες περιπτώσεις.
Στο βιβλίο, επίσης η Ράνια, θίγει εύστοχα, χρησιμοποιώντας μόνο μια πρόταση που βγαίνει από τα παιδικά χείλη «στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ», αναδεικνύοντας την ψυχολογική πίεση και τις ενοχές που προκαλούν τα παιδιά στους γονείς:
-Δε σ’αγαπώ!λέει θυμωμένη στη μαμά της
-Κρίμα απαντά ήρεμα εκείνη. Εγώ πάντως σ’αγαπώ.
-Εγώ,όχι συνεχίζει η Παναγιώτα.Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ.
-Εγώ,ναι,πάρα πολύ,επαναλαμβάνει η μαμά.
-Αγκαλιά!αλλάζει τροπάρι η μικρή.
-Δε γίνεται,αγάπη μου,δεν είναι σωστό.
Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Κώστα Πετρίδη, ακολουθεί το κείμενο και προβάλει μέσα από τις εικόνες του τους ήρωες σε πολλές στιγμές και διαφορετικές διαθέσεις.
Το βιβλίο σίγουρα θα αγαπηθεί και διαβαστεί από πολλούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου