Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Συγχαρητήρια στο Διεθνες Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Συγχαρητήρια στο ΔΚΣΜΡ, με μεθοδική, αθόρυβη και επίμονη δουλειά η πρότασή του και ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της και την ουσία της, αλλά και έβαλε νέες βάσεις για την πορεία του Κέντρου. Το μόνο που σε αυτή τη φάση έχω να προσθέσω είναι συγχαρητήρια!
Να που όταν υπάρχουν ιδέες βρίσκονται και τρόποι για να υλοποιηθούν προγράμματα αρκεί να ξέρεις που και πως να απευθυνθείς.
Μπράβο στους ανθρώπους του Κέντρου που η εμπειρία τους φάνηκε για μια ακόμη φορά.

Δελτίο τύπου

Εγκρίθηκε πρόταση σχεδίου δράσης του ΔΚΣΜΡ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007-2013.

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου στο πλαίσιο σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων με διεθνή χαρακτήρα και με παράλληλο γνώμονα τη δυνατότητα υλοποίησης τους, σε ό,τι αφορά την ανεύρεση οικονομικών πόρων, κατέθεσε πρόταση σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, ώστε να λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος «Πολιτισμός 2007 – 2013», και ειδικότερα του σκέλους «Σχέδια πολιτιστικής συνεργασίας με τρίτες χώρες».

Το ΔΚΣΜΡ λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, καθώς και την ανάγκη για παραγωγή πολιτισμού χωρίς «διακοπές», άρχισε εγκαίρως να αναζητά πόρους για την υλοποίηση δραστηριοτήτων, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διεθνές με τη συνεργασία άλλες χωρών και οργανισμών. Σε καιρούς γενικευμένης κρίσης –όχι μόνο οικονομικής- ο πολιτισμός, η λογοτεχνία και η μετάφραση μπορούν να αναλάβουν δυναμικούς ρόλους. Αφενός ρόλους διορθωτικούς ως προς τα ‘κακώς κείμενα των καιρών μας’, αφετέρου ενισχυτικούς και δημιουργικούς ως προς την αναγκαία πράξη διαλόγου ανάμεσα στους ανθρώπους και τους πολιτισμούς.

Το ΔΚΣΜΡ χρησιμοποιώντας την καίρια γεωφυσική του θέση και την εμπειρία του με την υποδοχή χιλιάδων φιλοξενούμενων στον ξενώνα, τη συνεργασία του με συγγραφείς και μεταφραστές από το εξωτερικό, το πολύγλωσσο εκδοτικό του έργο και τις εκπαιδευτικές του δράσεις, επιθυμεί να επιβεβαιώσει το ρόλο που όλοι οι λαοί έχουν ανά τους αιώνες προσδώσει στο νησί της Ρόδου, ως σταυροδρόμι των λαών. Η γενική ιδέα του ΔΚΣΜΡ είναι να αποτελέσει το μηχανισμό πνευματικής και φυσικής κινητοποίησης και κινητικότητας των ανθρώπων, συμβάλλοντας στη διάδραση των πολιτισμών στον εύρω-μεσογειακό χώρο με τη συνέργεια έξι χωρών: Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία, Παλαιστίνη και Ρουμανία. Η καρδιά του σχεδίου είναι ο πολιτισμικός διάλογος χωρών της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, ενώ οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης πρόκειται να είναι δύο: Από τη μία, η σύζευξη «πολιτιστικών ζευγαριών» στο πεδίο της λογοτεχνικής μετάφρασης, από την άλλη, η συγγραφή δοκιμίων στους κύκλους των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο με τη συμμετοχή τους σε ένα Συμπόσιο Νέων των χωρών που θα συμμετάσχουν.

Η πρόταση του ΔΚΣΜΡ επιλέχθηκε ανάμεσα σε 60 άλλες αξιόλογες προτάσεις εκ των οποίων μόνο οι 16 θα λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Από την Ελλάδα, μάλιστα, ήταν η μόνη που κατάφερε να διακριθεί μαζί με άλλες προτάσεις από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία και άλλες, ενώ ο ρόλος του ΔΚΣΜΡ ως συντονιστή βάζει εκ νέου το νησί μας στον παγκόσμιο χάρτη!


Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων κ' Μεταφραστών Ρόδου
Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10Α - Ρόδος 85100
+30 22410 32510-20 // Fax: +30 22410 32455 // info@writerscenter.gr
www.writerscenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου