Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Έγραψε η Ελένη Μπούσια για το "Με λένε Πρόμις",εκδ. Ψυχογιός


Έλενα Αρτζανίδου, Πρόμις
Friday, 13 August 2010 18:30 Ελένη Μπούσια
E-mail Print PDF

Το πρώτο βιβλίο για παιδιά αυτού του "τόπου" θα είναι της Έλενας Αρτζανίδου. Είναι η μικρή της Πρόμις. Η Πρόμις συμβολίζει την "Υπόσχεση ζωής" που δίνουν οι μετανάστες (και όχι μόνο) σε κάθε γωνιά του κόσμου, να τα καταφέρουν στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους. Το βιβλίο είναι των εκδόσεων Ψυχογιός,σειρά Βατόμουρο. Πρόμις,Ε.Αρτζανίδου,εκδ.Ψυχογιός

Η Έλενα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Παιδί μεταναστών και η ίδια (γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία) γνωρίζει τις δυσκολίες ένταξης ενός παιδιού με διαφορετική καταγωγή γλώσσα και κουλτούρα σε μια σχολική τάξη. Αυτό που προσέχεις στο βιβλίο είναι ότι η Πρόμις αφηγείται η ίδια την ιστορία και η συγγραφέας σαν καλός μαριονετίστας κινεί μεν τα νήματα, αλλά δίνει αυτονομία στους ήρωές της. Είναι ευκολότερο για έναν μικρό αναγνώστη να ταυτιστεί με τη συνομίληκη ηρωίδα. Η σύγκριση δύο διαφορετικών κοινωνιών-πολιτισμών, αρνητικά και θετικά πρότυπα παρατίθενται χωρίς ίχνος διδακτισμού. Η συγγραφέας υπάρχει διακριτικά μέσα από τα δημιουργήματά της. Κρατά το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στους δύο κόσμους, δεν πιέζει, δεν υποκύπτει στο θανάσιμο αμάρτημα των δασκάλων να "διδάσκει" ή να "συμβουλεύει". Είναι παρούσα, δίνοντας όμως χώρο στους μικρούς μαθητές για τη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Το βιβλίο συνοδεύεται και από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δημιούργησαν οι εκδόσεις Ψυχογιός και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παιχνίδια συμπληρώνοντας την ανάγνωση και συζήτηση του.
Last Updated ( Monday, 16 August 2010 10:07 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου