Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Το αρχοντόπουλο που έγινε ΠΥΡΓΟΣ,Σ.Μαντούβαλου.

Το αρχοντόπουλο που έγινε Πύργος
Συγγραφέας:Σοφία Μαντούβαλου
Εικονογράφηση:Βάσω Ψαράκη
Πατάκης
Τα παραμύθια είναι αλήθεια και η αλήθεια παραμύθια. Ποιο μυστικό κυνηγάει την Ηλιόχαρη από τη μέρα που γεννήθηκε; Γιατί το αρχοντόπουλο που την αγάπησε μεταμορφώθηκε σε πύργο; Πώς το πυργόπουλο θα γίνει πάλι αρχοντόπουλο; Στα παραμύθια, όπως και στη ζωή, η δύναμη της αγάπης ανατρέπει ακόμα και τη μαγική δύναμη του κακού. Μόνο αν γκρεμιστεί από μεγάλο πόνο και χτιστεί με μεγάλη αγάπη, μόνο τότε ο πύργος θα ξαναγίνει αρχοντόπουλο.
 Αυτά γράφει η συγγραφέας Σ.Μαντούβαλου, στο οπισθόφυλλου ενώ για έναρξη χρησιμοποιεί κάτι από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον της, όπως εξομολογείται, είτε αληθινά είτε φανταστικά,πάντως με επιτυχία:
"Μια βολά και έναν καιρό" έτσι άρχιζε πάντα τα παραμύθια ο παππούς...εκεί στην Μάνη...Μη σκιάζεσαι Σοφούλι..έτσι με φώναζε-"μη φοβάσαι "μια βολά κι έναν καιρό έγιναν όλα αυτά,σε μέρη μακρινά"...
Το τελευταίο βιβλίο της Σ.Μαντούβαλου,έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες μέρες.
Το διάβασα απνευστί. 
Το καταπληκτικό παραμύθι της Σοφίας,γεννά εικόνες,προκαλεί συγκίνηση και αγωνία για το πως ο Πύργος τελικά θα μεταμορφωθεί σε αρχοντόπουλο.Ένα λαϊκότροπο παραμύθι,με υπέροχες λέξεις να υφαίνουν την πλοκή και να την κάνουν ενδιαφέρουσα.
Τελικά η Μαντούβαλου,καταφέρνει να πλάσει ένα υπέροχο, με μαεστρία παραμύθι που τα τελευταία χρόνια δύσκολα συναντάμε στον εκδοτικό χώρο.
Η εικονογράφηση της καταξιωμένης Β.Ψαράκη, είναι όπως πάντα,άλλωστε ταξιδιάρικη,πλούσια σε χρώματα και με τη δύναμη που διαθέτει η εικόνα να παρασέρνει τον αναγνώστη σε εποχές παραμυθένιες.
Το βιβλίο θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.
Σοφία,σε ευχαριστώ για το ταξίδι και τα συναισθήματα που το βιβλίο σου μου προκάλεσε.
Έλενα Αρτζανίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου