Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μύρτις,η ηρωίδα της Μ.Αγγελίδου.

Μύρτις,Μ.Αγγελίδου,Παπαδόπουλος
Άλλες ιστορίες αρχίζουν έτσι, άλλες αλλιώς. Η δική μας αρχίζει με μια έκρηξη: την έκρηξη του Χρυσού Αιώνα. Που ήταν τόσο χρυσός, ώστε δεν χρειάστηκε καν όλα τα εκατό του χρόνια για να λάμψει και ν' αστράψει διαπαντός. Τον έφτασαν τριάντα, τα τριάντα χρόνια του Περικλή, που ήταν ο ίδιος ένας άνθρωπος-έκρηξη. Ένας άνθρωπος, που μάζεψε κοντά του φιλοσόφους και γλύπτες, ποιητές και στρατηγούς, εμπόρους και μουσικούς, και τους χάρισε στην πόλη. 
Μια έκρηξη που είχε μέσα της αμέτρητες άλλες μικρότερες εκρήξεις. Εκρήξεις από πέτρα που τίναξαν ψηλά πυροτεχνήματα μαρμάρινα κι ακόμα τα βλέπουμε. Εκρήξεις από λόγια, που σκάρωσαν ποιήματα και ιστορίες και σκέψεις λαμπερές, που ακόμα τις διαβάζουμε. Εκρήξεις από αριθμούς και νοήματα, που έστησαν αργότερα πανεπιστήμια ξακουστά. Εκρήξεις από θεάματα και μάσκες και χορούς...
Εκρήξεις από γυμνάσια και ζωγραφιές και παιχνίδια και γιορτές...Μύρτις,Μ.Αγγελίδου,Παπαδόπουλος,2011.

Το βιβλίο έφτασε σε μένα πριν δυο μήνες μαζί με άλλα,στο "Βιβλία και Βιβλιοφιλία",το φύλαξα μπροστά μου για καιρό μιας και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, ωστόσο κατάφερα δυο μέρες πριν να το πάρω στα χέρια και να το διαβάσω.
Η πλοκή του με συνεπήρε.Λατρεύω τα βιβλία που ζωντανεύουν την ιστορία μας, γιατί είμαι και εγώ από αυτούς που πιστεύουν πως η ιστορία δεν είναι μόνο αριθμοί,αλλά κουβαλούν και ζωές,όπως τις ζωές γνωστών και ανωνύμων που ονειρεύονταν,ζήλευαν ποθούσαν,είχαν διαμάχες,δημιουργούσαν.
Το υπέροχο βιβλίο "Μύρτις", μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες και να αποτελέσει εργαλείο γνωριμίας με μια εποχή από τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.Το "Μύρτις", διατρέχει μια εποχή του 5ου αιώνα.
Η ηρωίδα του,η Μύρτις,είναι μια μικρή 12 χρονη,διαφορετική και ανατρεπτική.Το εύρημα της Μ.Αγγελίδου,να ζωντανέψει την κοπέλα που βρέθηκε το κρανίο της κατά τις εργασίες του μετρό στον Κεραμικό σε ένα ομαδικό τάφο, και οι επιστήμονες της έδωσαν μορφή και όνομα,είναι σπουδαίο και αξιόλογο.
Ο λόγος της δυνατός,με ταχύτητα και πλούτο. Το πέρασμα της ανάμεσα από τα πιο σπουδαία ιστορικά γεγονότα του 5ου αιώνα,κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον.Δεν σταματάς στιγμή και αναρωτιέσαι:"Πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ιστορία μας όταν μεταφέρεται μέσα από μια υπέροχη συγγραφική πένα".
Ζήλεψα το εύρημα της συγγραφέως,την καταπληκτική γραφή της και την αληθοφάνεια της ηρωίδα της,για όσο χρειάστηκε να το διαβάσω η Μύρτιδα ήταν μαζί μου εκεί στο φιλαναγνωστικό χώρο της Δ/νσης Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης και μου μιλούσε.
Αρτζανίδου Έλενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου