Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

To τέρας έρχεται.Το τέρας έρχεται
Συγγραφέας Πάτρικ Νες
Εικονογράφηση:Τζιμ Κευ
Πατάκης
Η μητέρα του δεκατριάχρονου Κόνορ πεθαίνει από καρκίνο. Ο Κόνορ προσποιείται πως αυτό δε συμβαίνει, πως η μητέρα του θα γίνει καλύτερα. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του σιγοντάρει αυτό το ψέμα. Ένα βράδυ όμως, στο παράθυρο του Κόνορ εμφανίζεται ένα τέρας - όχι όμως το τέρας του εφιάλτη που βλέπει σχεδόν κάθε βράδυ από τότε που ξεκίνησε η μητέρα του τις χημειοθεραπείες. Το τέρας στον κήπο είναι διαφορετικό. Είναι ένα πελώριο έλατο που περπατά, αρχέγονο και άγριο, που ζητά από τον Κόνορ το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο: την αλήθεια. Και του υπόσχεται ότι θα ξανάρθει για να του πει τρεις ιστορίες, μόνο που μετά θα πρέπει να του πει κι ο Κόνορ τη δική του.
Το επόμενο πρωί, ο Κόνορ θεωρεί πως όλα αυτά ήταν ένα όνειρο. Τον βλέπουμε να πηγαίνει στο σχολείο, όπου πέφτει θύμα εκφοβισμού και τραμπουκισμού, βλέπουμε τον θυμό και τη σιωπή του. Και έτσι μας δημιουργείται η αίσθηση πως ο Κόνορ κρύβει κάποιο τρομερό μυστικό που γεννά μέσα του την επιθυμία της τιμωρίας.
Καθώς η υγεία της μητέρας του Κόνορ χειροτερεύει, το δέντρο τον επισκέπτεται ξανά και ξανά. Και κάθε φορά τού λέει και μια ιστορία που είναι πάντα διφορούμενη, σχετικά με το πόσο περίπλοκοι είναι οι άνθρωποι.... Όλες αυτές οι ιστορίες διαπλέκονται με την κανονική ζωή του Κόνορ. Όταν το δέντρο δείχνει στον Κόνορ πώς τιμώρησε τον εφημέριο καταστρέφοντας το σπίτι του, ο Κόνορ, χωρίς να το συνειδητοποιεί, καταστρέφει το σαλόνι της γιαγιάς του μέσα σε μια έκρηξη τυφλής οργής, ενώ μεταμορφώνεται ο ίδιος στον αόρατο άνθρωπο που θέλει να είναι ορατός, όταν σπάει στο ξύλο τον τραμπούκο συμμαθητή του επειδή του έκανε το χειρότερο δυνατό: τον αγνόησε.
Το βιβλίο τελειώνει με τον Κόνορ να λέει τελικά την ιστορία του, αντιμετωπίζοντας έτσι το αληθινό τέρας - την αλήθεια.
  
Το βιβλίο είναι ένα συγκλονιστικό έργο.Η ιδέα της συμφιλίωσης,ενός εφήβου, με το μοιραίο,το θάνατο της μητέρας,διατρέχει από την πρώτη σελίδα την ιστορία με λόγο δυνατό και μια πλοκή μοναδική,κινηματογραφική.
Η κρυμμένη αλήθεια του Κόνορ,του ήρωα του Πάτρικ Νες,όταν ξυπνά μεταμορφώνεται σε ένα αληθινό,σκληρό εφιάλτη.Ο Κόνορ κινείται ζωντανός όπως και το έλατο,ο εφιάλτης που επιλέγει να βάλει ο συγγραφέας,και κινείται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη,και όσο ο εφιάλτης πιέζει τόσο η αλήθεια του Κόνορ, αρνείται να ακουστεί,και παράλληλα εμείς οι αναγνώστες αρνούμαστε να πούμε τη δική μας αλήθεια που μας πονά,και αυτό γιατί συμμεριζόμαστε μέχρι τέλος τον Κόνορ και τον
ακολουθούμε στο χρόνο της άρνησής του.
Ο πόνος,ο θυμός,η οργή,το ψέμα,προσφέρονται έντονα και γίνονται μέρος του αναγνώστη μέχρι το τέλος του,μέχρι την λύτρωση που δυστυχώς έρχεται όταν συμβαίνει το μοιραίο.
Οι τελευταίες σελίδες προκαλούν έκρηξη δακρύων και εσωτερικού πόνου σε αυτόν που το διαβάζει,έτσι τουλάχιστον το βιώσα.
Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση του Τζιμ Κέυ, είναι τόσο δυναμική, όσο και η δύναμη που βγάζουν οι λέξεις του συγγραφέα
Ένα βιβλίο που δεν είναι μόνο για νεαρούς αναγνώστες όπως προτείνετε,αλλά για όλες τις ηλικίες των ενηλίκων.
"...Δε θέλω να φύγεις..."ψέλλισε,με τα δάκρυα να κυλούν από τα μάτια του αργά στην αρχή και μετά να τρέχουν σαν ποτάμι.
"Το ξέρω,αγάπη μου..."αποκρίθηκε, η  μητέρα του με τη βαριά φωνή της."Το ξέρω".
Αισθανόταν το τέρας να τον στηρίζει, να τον κρατάει όρθιο.
"Δεν θέλω να φύγεις..."επανέλαβε.
Και δε χρειαζόταν να πει τίποτε άλλο...

Το βιβλίο βασίζεται στην ιδέα της τιμημένης με το Carnegie Medal Σιόμπαν Ντάουντ, που εξαιτίας του πρόωρου θανάτου της από καρκίνο, στα 47 της, δεν κατάφερε ποτέ να τη μετατρέψει η ίδια σε βιβλίο. Πατώντας πάνω στους δικούς της χαρακτήρες και στις ιδέες της, ο Πάτρικ Νες πλέκει μια πανέμορφη, σκοτεινή, πολυσήμαντη και απόλυτα συγκινητική ιστορία σχετικά με τον θάνατο, την περιπλοκότητα των ανθρώπων και τη δύναμη της αφήγησης.
Αρτζανίδου Έλενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου