Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Όμορφα ήταν, με ανθρώπους και βιβλία.

Τελευταία λεπτά πριν αποχωριστώ από τα παιδιά
του Δημ.Σχ Βούπερταλ
Ένα δημιουργικό ταξίδι ολοκληρώθηκε αφού πρώτα είχα την χαρά να συναντηθώ με πολλούς και να συνομιλήσω μαζί τους με αφορμή το «Γκασταρμάιτερ η οδυνηρή φυγή»,Manus Scripta και όλα τα βιβλία μου από τις εκδόσεις Ψυχογιός και εκδόσεις Βιβλιόφωνο.
 
Πνευματικό Κέντρο Ντόρτμουντ
Πατέρας Φιλόθεος και πρόξενος.
 Κυριακή 16/3/2014 και όλο το πρωινό μέχρι που μεσημέριασε ανταμώσαμε με Έλληνες και Ελληνόπουλα,αμέσως μετά το εκκλησίασμα στο Πνευματικό Κέντρο του ναού των Αγίων Αποστόλων στο Ντόρτμουντ, καλεσμένη του πατέρα Φιλόθεου. Κοντά μας και ο νέος Πρόξενος κος Γρηγόρης Δελαβέκουρας,από την σύντομη συνομιλία μας εισέπραξα πως και μπορεί και θέλει να προσφέρει στην Ομογένεια.
Νέοι ομογενείς,πολλοί γιατροί.
  Απόγευμα της ίδιας μέρας και στο Δημοτικό Σχολείο του Βούπερταλ, ο Σύλλογος Γονέων και ο Πρόεδρός του Γιώργος Μάμμος,η ψυχή του συλλόγου και επιπλέον ο άνθρωπος που στήριξε αυτό το σχολείο που μπορεί ακόμη και σήμερα να υπάρχει και να μεγαλώνει, μαζί με την νέα του Δ/τρια Ράνια Μπιτζιοπούλου που έχει το πάθος να δημιουργήσει ουσιαστικά γεγονότα που θα βοηθήσουν τα παιδιά και θα αναδείξουν το σχολείο, και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με υποδέχτηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του σχολείου.
Εκδήλωση απόγευμα στο Βούπερταλ
Με το «Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή» και το «Μισό του ουρανού» συζητήσαμε, ακούσαμε τραγούδια από τον μουσικό Δημήτρη και συγχρόνως κουβεντιάσαμε για την αξία της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε μακριά από την πατρίδα.
*Η πρόσκλησή μου υποστηρίχτηκε σε μεγάλος μέρος από τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ και τους ευχαριστώ από καρδιάς.


  Πρωί της Δευτέρας 17/3 και η μέρα όλη ήταν αφιερωμένη στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ. Υπέροχες κουβέντες, ερωτήματα που ζέσταναν την παρέα. Ζωντανές ματιές και όμορφα πρόσωπα.
Μεσημέριασε και χωρίσαμε μέσα σε φιλιά και αγκαλιές με το ραντεβού μας να συνεχίζεται για το επόμενο πρωινό.
Μπιτζιοπούλου Ράνια και Μάμμος Γιώργος
  Απόγευμα της ίδια μέρας φτάσαμε μαζί με τον Ηλία Τάκη,τον βιβλιοπώλη στην Νυρεμβέργη, που διοργάνωσε και σχεδίασε όλο αυτό το ταξίδι, στο Monchengladbach.
 Η πρόσκληση προήλθε από την Λίζα Πεντσερετζίδου,καθηγήτρια Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία μητρικής γλώσσας στον παραπάνω τόπο και αφορούσε το βιβλίο Γκασταρμπάιτερ, αλλά και των παιδικών βιβλίων μου «Στο μισό του ουρανού» και «Το κουτί της Ιζόλδης».
Monchengladbach
Η εκδήλωση έγινε στο πνευματικό κέντρο του νέου ναού Αγίου Νικολάου, που την τελευταία πενταετία από καθολικός ναός που ήταν, αγοράστηκε από τους Έλληνες και μετατράπηκε σε Ορθόδοξη Εκκλησία,με έναν νέο εφημέριο τον πάτερ Κωνσταντίνο.
Η παρουσία του κόσμου ήταν μεγάλη και συγκινητική, όπως και όσα ανταλλάξαμε. Παιδιά και ενήλικες όπως και οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το μάθημα της μητρικής από την κα Λίζα δεν αδιαφόρησαν.  Βράδιασε και χωρίσαμε με την παράκληση να συμβαίνουν τέτοιες εκδηλώσεις.
 
Από δεξιά η καθηγήτρια γλώσσας Λίζα Πεντσερετζίδου
με τους μαθητές της
   Τρίτη 18/3 και πάλι στο Δημοτικό Σχολείο Βούπερταλ ανταμώσαμε με τα νήπια, -στο σχολείο για πρώτη φορά λειτουργεί νηπιαγωγείο με δυο εξαιρετικές νηπιαγωγούς την Κατερίνα Μπουλάκου και την Σοφία Λουτσοπούλου, που το έστησαν δίχως περιττά φτιασίδια, αντίθετα διαμόρφωσαν το χώρο ώστε το παιδί να μπορεί να κινείται και να λειτουργήσει δημιουργικά ενώ δεν παράλειψαν να στήσουν και τη γωνιά της βιβλιοθήκης-, αλλά και την Α΄και Β΄τάξη. Ήταν η πιο εξωστρεφής παρέα με υπέροχες,μοναδικές στιγμές.
Οι πιο μικροί αναγνώστες,τα νήπια,
με μια ερώτηση να τους απασχολεί:
-Πως κάνεις τα βιβλία;
 Ευχαριστώ όλα τα παιδιά στο Βούπερταλ,το Ντόρτμουντ το Monchengladbach για την παρουσία τους,για την διάθεση να συνομιλήσουμε αλλά και για να ακούσουν αποσπάσματα βιβλίων μου.
Ευχαριστώ επίσης τον πάτερα Φιλόθεο και τον πατέρα Κωνσταντίνο που έχουν την ενορία τους ανοιχτή και στη λογοτεχνία.
 Τον πρόξενο κο Γ.Δελαβέκουρα για την παρουσία του και το ενδιαφέρον του για ένα φιλαναγνωστικό στέκι εν καιρώ.
 Τον συντονιστή εκπαίδευσης κο Μανόλη Αλεξάκη, που ενέκρινε την επίσκεψή  μου στο Δημοτικό Σχολείο του Βούπερταλ, αλλά και το θερμό του ενδιαφέρον σε ότι αφορά δράσεις λογοτεχνίας.
Τον πρόεδρο κο Γιώργο Μάμμο που δίχως τη δική του επιμονή και υποστήριξη δεν θα βρισκόμουν κοντά τους.
 Επίσης την κα Ράνια Μπιτζιοπούλου,Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου που για δυο μέρες με ζωντάνια, αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον υποστήριξε την παρουσία μου στο σχολείο της.
Όλους του εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ.


 Μεγάλο ευχαριστώ στην καθηγήτρια γλώσσας σε μαθητές μητρικής Λίζα Πεντσερετζίδου,που με την επιμονή της, αλλά και την αγάπη της προς τη λογοτεχνία κατάφερε να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους και για πρώτη φορά να διοργανωθεί μια τέτοια εκδήλωση με επιτυχία.
 Τέλος μεγάλο ευχαριστώ στον Τάκη Ηλία, βιβλιοπώλη από την Νυρεμβέργη που για δεύτερη φορά με προσκάλεσε για να στηρίξω όλο αυτό το λογοτεχνικό αντάμωμα με μοναδικούς, υπέροχους  ανθρώπους.
 
Αγαπημένε μου φίλε Ηλία,
σε ευχαριστώ και από Φθινόπωρο!
  Και να θυμάστε,φίλοι μου, η γλώσσα ζει μέσα από την λογοτεχνία και εντός των συνόρων, αλλά πολύ περισσότερο πέρα από αυτά.
Καλή αντάμωση σύντομα!

Έλενα Αρτζανίδου.

1 σχόλιο:

  1. Κυρία Αρτζανίδου!

    Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στο σχολείο μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή