Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Από τον ξεριζωμό το ’60 στο νέο ξεριζωμό του 2012,γράφει ο Δημήτρης Γκαρτζώνης στο rodosalarm.

Από τον ξεριζωμό το ’60 στο νέο ξεριζωμό του 2012. Παρουσίαση βιβλίου

Παρασκευή 27/2/2012

Η δεκαετία του 60 σημαδεύτηκε από τον ξεριζωμό των Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα για να αναζητήσουν την τύχη τους στην ξενιτιά. Η εγκατάλειψη αγαπημένων συγγενών, ο νόστος για την πατρίδα, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις φάμπρικες της Γερμανίας, τα γλέντια με τον Καζαντζίδη, με ούζο και ελιά, η συμβίωση με άλλους μετανάστες στα χάιμ εμπειρίες ανεξίτηλα χαραγμένες σε κάθε Έλληνα μετανάστη.
Όλα αυτά αποτυπώνονται στο βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου, το οποίο παρουσιάσθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου από τη φιλόλογο Τσαμπίκα Χατζηνικόλα.
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Ανάμεσα σε όσους παρακολούθησαν την παρουσίαση πολλά παιδιά γκάσταρμπάιτερ, που είχαν να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Η Θεσσαλονικιά συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου έχει πολλά να αφηγηθεί για το ζήτημα. Γεννημένη στη Γερμανία, από γονείς γκασταρμπάιτερ, είχε πλούτο αναμνήσεων για να ανασύρει προκειμένου να γράψει το βιβλίο της «Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή. Αληθινή ιστορία» (εκδόσεις «Manus Scripta»)...
 Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:http://www.rodosalarm.gr/index.php/politismos/5618--60-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου