Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

"Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή",Manus Scripta, ένα επίκαιρο βιβλίο για τη μετανάστευση του 1960, γράφει η Άννα Πατρωνίδου στο τετρασέλιδο αφιέρωμα μερικές μέρες μετά την παρουσίαση στην Κομοτηνή.


Έλενας Αρτζανίδου, «Γκασταρμπάιτερ- Η οδυνηρή φυγή», Εκδόσεις «Manus Scripta», Κύπρος 2012
Παρουσιάστηκε την Παρασκευή που μας πέρασε το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου με τίτλο «Γκασταρμπάιτερ- Η οδυνηρή φυγή» στο βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο. Ένα βιβλίο επίκαιρο που καταγράφει πραγματικά γεγονότα μέσα από τα βιώματα της συγγραφέως του αλλά και χιλιάδων μεταναστών. Ένα βιβλίο ύμνος στην αναζήτηση της ελπίδα...
...H Άννα Πατρωνίδου γράφει:
Στους προσκεκλημένους φιλοξενούμενους εργάτες, δηλαδή τους γκασταρμπάιτερ, αναφέρεται το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου. Μέσα από μια βιωματική αφήγηση η συγγραφέας καταγράφει την βεβαρυμένη από το εμφυλιακό και όχι μόνο παρελθόν προσπάθεια των ελλήνων μεταναστών να ενσωματωθούν και να επιβιώσουν στη νέα τους ζωή σε μια βιομηχανική γερμανική πόλη του ’60. Ατομικά και συλλογικά τραύματα, η γενέθλια γη της Μακεδονίας, ο πατέρας, η μάνα, οι αδελφές, ο χωροφύλακας, η θεία, η μοίρα του μετανάστη, το φορτωμένο παρελθόν που μπερδεύεται στο μυαλό του αναγνώστη με το δύσκολο παρόν. 

Ένα έργο απαλλαγμένο από μελοδραματισμούς, παρά μόνο όταν αυτοί είναι αναγκαίοι για να περιγράψουν τον πόνο του χωρισμού. Ένα έργο που καταθέτει ένα ψύχραιμο σχόλιο για τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα της πρόσφατης ιστορίας μας, παραμένοντας ανησυχητικά επίκαιρο. Επίκαιρο γιατί ήδη στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η νέα μετανάστευση. Τα χαρακτηριστικά της βέβαια μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά η βάση, η αιτία και ο σκοπός παραμένουν ίδια. Νέοι και πάλι μεταναστεύουν εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας με στόχο και πάλι την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. 

Βέβαια το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου πέρα από το θέμα των μεταναστών διαπραγματεύεται και θέματα που απασχολούν διαχρονικά τους ανθρώπους όπως ο έρωτας, η φιλία, ο θάνατος, αλλά και διαλύει στερεότυπα που αφορούν στους Γερμανούς. Ένα βιβλίο με κυρίαρχο μήνυμα την ανάγκη των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν την ζωή με αισιοδοξία και να αγωνίζονται για το όνειρό τους αφενός, και αφετέρου για την πίστη ότι ο αγώνας έχει αποτελέσματα όταν όλοι ενωμένοι παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο.
Διαβάστε περισσότερα στο τετρασέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδαν Παρατηρητής της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου