Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα.

το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Έφη Λαδά
Πατάκης
Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη "γιατί", επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Σε αυτή την ιστορία το "γιατί" είναι ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει παιδιά που αναρωτιούνται "γιατί σ' εμένα;". Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα "γιατί": πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα παιδιά.
Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου,έφτασε στα χέρια μου από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του,το διάβασα αμέσως και το ξαναδιάβασα σε άλλες χρονικές στιγμές μιας και το λήμμα "Γιατί",που χρησιμοποιεί, δίνοντάς του μια ανθρώπινη υπόσταση όπως εγώ την ένιωσα,προκάλεσε τον εσωτερικό μου κόσμο και συγκινήθηκα,θύμωσα,δάκρυσα,και στη συνέχεια προχώρησα το δικό του"Γιατί",βάζοντάς το και σε άλλα θέματα πέραν των όσων ο ίδιος βάζει.
Πείνα,πόλεμος,αρρώστια,μοναξιά,παιδική βία, είναι όλα όσα φωτίζει,ο Ηλιόπουλος, και το κάνει με τη χρήση ενός "Γιατί" που άλλοτε είναι ένα μαγικό χαλί,χάρτινη μπάλα,χαρταετός καραβάκι, μέχρι που το αίσθημα της αδικίας που απασχολεί τον ίδιο τον συγγραφέα και αβίαστα παρουσιάζει στην ιστορία του, καταφέρνει με μαεστρία και το μεταμορφώνει και από απαισιοδοξία γεννιέται η ελπίδα.
Η ελπίδα των παιδιών,νέων ανηλίκων,είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα,αυτό προτείνει η ιστορία του και είναι η λύτρωση όλων.
Λόγος αβίαστος,λιτός,αλλά δυνατός στο βιβλίο του Ηλιόπουλου.
Κατά την ανάγνωσή του,γεννιούνται πολλές και πλούσιες εικόνες, πέραν της καταπληκτικής εικονογράφησης της Έφης Λαδά. Οι λέξεις,ωστόσο,παρασέρνουν τον αναγνώστη και πλάθει γρήγορα και άλλες και άλλες και τον οδηγούν σε μια απίστευτη εικονική πραγματικότητα που άλλοτε τον συγκινεί και άλλοτε τον θυμώνει και θέλει να δράσει.
Το "Γιατί" είναι ένα υπέροχο και επίκαιρο βιβλίο.
Εύχομαι και ελπίζω για το 2013 να είναι "η ελπίδα",όπως προτείνει το βιβλίο και η δικής μας ελπίδα για να τα καταφέρουμε.
Αρτζανίδου Έλενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου