Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

"Φιλαναγνωσία: εδώ είναι το ταξίδι",Ανδρέας Καρακίτσιος

Ο Ψηφιακός φάκελος πρωτοπαρουσιάζεται
σε σχολεία της Κύπρου,ως δράσεις,και πλήρης
σε εκπαιδευτικούς στα πλαίσια εργαστηρίου
στο βιβλιοπωλείο Revergate.

O Aνδρέας Καρακίτσιος,καθηγητής Τ.Ε.Π.Ε.Α ΑΠΘ, γράφει για το υλικό του ψηφιακού φακέλου που αφορά το βιβλίο"Ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης",εκδ.Ψυχογιός.
Τον ευχαριστώ από καρδιάς! 

«Φιλαναγνωσία: εδώ είναι το ταξίδι».
Το σημαντικό και κρίσιμο σημείο στο χώρο  της φιλαναγνωσίας δεν είναι απλώς και μόνον η  συνάντηση του παιδιού με το βιβλίο ως αφετηρία ειδικών και ιδιαίτερων σχέσεων και αντίστοιχων φιλαναγνωστικών συμπεριφορών και δράσεων. Το καθοριστικό είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις, που να ευνοούν εκείνη τη σχέση παιδιού και βιβλίου, όπου η απόλαυση της ανάγνωσης να κατέχει την απόλυτη κυριαρχία. Να δημιουργήσουμε συνθήκες και πεδία  σχέσεων βιβλίων και παιδιών, όπου η γεύση της ανάγνωσης και η πρόσληψη των νοημάτων να τροφοδοτούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη σκέψη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση  δεν είναι το σχολείο ο μοναδικός οδηγός λόγω  της αιωρούμενης απειλής της σχολειοποίησης και αφυδάτωσης ή τυποποίησης ακόμη και των πλέον δημιουργικών και ευφάνταστων φιλαναγνωστικών δράσεων ούτε και οι Βιβλιοθήκες λόγω της κακής τους λειτουργίας. Είναι κυρίως όμως οι σωστές και φρέσκες ιδέες  και οι αντίστοιχες φιλαναγνωστικές δράσεις, όταν συνδέονται με λογικές και ατμόσφαιρα παιγνιδιού και λειτουργίας εσωτερικών κινήτρων. Και κάτι ακόμη περισσότερο…όταν συνδέονται και ενώνονται με  τη μαγεία του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών  και κυρίως, όταν εκτοξεύονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε ατέλειωτο ταξίδι χαράς , απόλαυσης και δημιουργίας. Τα τελευταία αυτά χαρακτηριστικά φιλαναγνωστικών δράσεων τα ανακαλύπτει κανείς εύκολα στο φροντισμένο από κάθε άποψη cd της Έλενας Αρτζανίδου. Αποτελεί μια ευφάνταστη και πρωτοποριακή απόπειρα στο χώρο της «ψηφιακής» φιλαναγνωσίας.
Ανδρέας Καρακίτσιος
Καθηγητής Παιδαγωγικής  Σχολής Α.Π.Θ.


Το ψηφιακό υλικό είναι πρωτότυπο και σχεδιάστηκε από τη συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου.

Ο Ψηφιακός φάκελος αφορά το βιβλίο:
"Ο κρυμμένος Θησαυρός της τσέπης",Έλενα Αρτζανίδου,εκδόσεις Ψυχογιός.
Στίχοι:Έλενα Αρτζανίδου
Μουσική:Νίκος Λεκάκος,
Τραγούδι:Αγγέλα Μεταλληνού και back vocals ο ίδιος ο συνθέτης Νίκος Λεκάκος και ο Στέργιος Σιαραμπής.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Π.Ε, Βιβλιοθηκονόμους και Φοιτητές/τριες Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Δίνεται ΔΩΡΕΑΝ με την αγορά του βιβλίου από τα σχολεία ή σε φιλαναγνωστικά εργαστήρια που οι εκδόσεις με τη συγγραφέα διοργανώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου