Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Νυρεμβέργη -Στουτγάρδη, "Γκασταρμπάιτερ και Μισό του Ουρανού".

Τα χιλιόμετρα πολλά,αλλά τα συναισθήματα περισσότερα και ανάμεικτα με τους Έλληνες της ομογένειας.
Θεσσαλονίκη -Μόναχο, άφιξη πρωί πρωί και από τις 10.00π.μ, μιάμιση ώρα διαδρομή για τη Νυρεμβέργη με τα επιβλητικά κτίρια και την απόλυτη τάξη,Το απόγευμα η παρουσίαση στο knouf ήταν μια αλησμόνητη εμπειρία κοντά σε Έλληνες και Γερμανούς.Ο πρόεδρος την Κοινότητας και εκπαιδευτικός κ.Σάκης, υπέροχος οικοδεσπότης, στο κτίριο της γειτονιάς όπως το αποκαλούν, μαζί με το πρόεδρό του Κ.Ραούλ και Μελφριντ μίλησαν για το  "Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή.
Βράδυ και πάντα με τον Ηλία Τάκη,τον βιβλιοπώλη που ετοίμασε μαζί με την Κοινότητα αυτό το ταξίδι στη Νυρεμβέργη,διασχίσαμε την πόλη,και μαζί με άλλους φίλους και την οικογένειά του περάσαμε μια όμορφη βραδιά.
Νωρίς το πρωί και με μια ασταμάτητη βροχή πήραμε την Αutobahn για τη Στουτγάρδη. Δυόμιση ώρες μετά, και με τη φθινοπωρινή φύση ως μοναδικό τοπίο, φτάσαμε στη Στουτγάρδη- είχα να επισκεφτώ από τα παιδικά μου χρόνια.Η πόλη εξ αρχής δείχνει την οικονομική της δύναμη με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Μερτσέντες και Πόρσε και άλλες πολλές που δεν συγκρατώ τα ονόματά τους καθώς μου τα εξηγεί ο πάτερ Ζαχαρίας αργά το βράδυ,ο υπεύθυνος τις εξαήμερης παραμονής μου στην πόλη.Αλλά ας έρθω και πάλι στη στιγμή της άφιξής μου στο πάρκο με την ελληνική εκκλησία της Αναλήψεως του Σωτήρα,Βασιλική και με μια μοναδική ηρεμία να σε καλεί στο εσωτερικό της.
Το εκκλησίασμα αμέτρητο και σιωπηρό.Λίγο πριν τη λήξη ο πάτερ Ζαχαρίας,με καλεί κοντά του για να με παρουσιάσει,αφορμή η επίσκεψή μου που αφορά κυρίως την έναρξη της έκθεσης βιβλίου και την καθημερινή επίσκεψη σχολείων στο γυναικωνίτη και την επικοινωνία μας,αλλά δεν μένει σε αυτό το έργο του που επιμένει εδώ και δυο χρόνια να προσφέρει στο ποίμνιο του,αντίθετα από τον άμβωνα  παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο το "Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή"και με καλεί να τους μιλήσω.Δεν θα τους ξεχάσω...
Αργότερα και για πέντε ώρες στο γυναικωνίτης με το ξυλόγλυπτο περίγυρο,έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με Γκασταρμπάιτερ,με νέους δεύτερης γενιάς και νεότερους μετανάστες.
Από σήμερα συνεχίζουμε με μαθητές όλης της περιοχής που καθημερινά θα μας επισκέπτονται σε ομάδες αλλά και γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου